Ikona hledání

News Section Icon Zveřejněno 31.08.2022

V srpnu vyzval Evropský úřad pro bezpečnost potravin (EFSA) k ukončení závažného omezování pohybu prasnic v klecích. Učinil tak v době před připravovaným návrhem Evropské komise k zákazu klecí pro hospodářská zvířata.

Otřesné podmínky

V současné době tráví naprostá většina prasnic v EU zhruba polovinu svého života zavřená v tak těsných klecích, že jim je znemožněn prakticky jakýkoli pohyb kromě stání nebo ležení.

Prasnice v klecích nemohou projevovat přirozené chování, jako je hledání potravy, zkoumání okolí nebo péče o mláďata, uvádí EFSA a dodává, že také zažívají hlad, tepelný stres a trpí zraněními.

Prasnice v kleci a sele se dívají na sebe.

Doporučení úřadu

EFSA dospěl k závěru, že důsledky omezení pohybu březích prasnic „nelze zmírnit jinak než vypuštěním zvířat z klecí“, a doporučuje, aby byly březí prasnice chovány ve skupinách.

Úřad rovněž doporučuje, aby byly prasnice při kojení selat chovány v prostorných individuálních kotcích namísto malých klecí. „Kotce (ve kterých se prasnice může otáčet) poskytují prasnicím větší volnost v chování ve srovnání s porodními klecemi (ve kterých je fixována mezi mřížemi),“ uvádí úřad.

Náš názor

Občané opakovaně a jasně říkají, že Evropská unie musí skoncovat s hrůzou, které jsou v současné době prasnice vystaveny. Oficiální vědecký orgán Evropské Unie právě potvrdil to, co občané věděli už od začátku, totiž že prasnice v klecích trpí, a to zcela zbytečně, protože existují vhodné alternativy,“ řekla Olga Kikou, ředitelka Compassion in World Farming EU.

Zpráva EFSA je dalším důkazem, že EU již nemůže nadále otálet. Evropská komise musí do poloviny příštího roku předložit dlouho očekávaný návrh na zákaz klecových chovů,“ dodala Olga.

Prasnice v kleci

Souvislosti

V loňském roce se Evropská komise zavázala k zavedení legislativy, která by ukončila zavírání hospodářských zvířat v EU do klecí, a požádala úřad EFSA o vypracování vědeckých stanovisek, která budou podkladem pro legislativní návrh, jehož přijetí se očekává v roce 2023.

Stalo se tak v reakci na evropskou občanskou iniciativu Konec doby klecové, kterou koordinovala naše organizace Compassion in World Farming (CIWF) a která shromáždila 1,4 milionu ověřených podpisů občanů z celé EU. Byla první úspěšnou iniciativou týkající se hospodářských zvířat.

Dne 7. července 2022 zveřejnilo CIWF rozsáhlé tajné vyšetřování, které ukazuje nesmírné utrpení, jemuž jsou prasnice v klecích stále vystavovány. Pokud souhlasíte s výzvou k ukončení všech klecových velkochovů, podepište naši petici.

Spokojené prase se koupe v bahně
Globe

Tento prohlížeč nepodporujeme. Prosím aktualizujte si prohlížeč pro zlepšení funkce a bezpečnosti. Máte-li jakékoli další dotazy, kontaktujte nás na info@ciwf.cz. Snažíme se odpovídat na všechny komentáře do dvou pracovních dnů, ale vzhledem k velkému množství korespondence to může někdy trvat trochu déle. Děkujeme za vaše pochopení.