Ikona hledání

News Section Icon Zveřejněno 20.07.2022

CIWF ČESKO ŽÁDÁ CHOVATELE, ABY MYSLELI NA WELFARE ZVÍŘAT A OMEZILI JEJICH TRANSPORT BĚHEM EXTRÉMNÍCH VEDER.

Na Česko dolehla další vlna extrémního vedra. Teploty na některých místech sahají až ke 38 stupňům Celsia a lámou se teplotní rekordy. Nejen lidi ale trápí vedro. Hospodářská zvířata natěsno zavřená v halách průmyslových velkochovů trpí také. Hrozí jim přehřátí i smrt. Naši odborníci na welfare zvířat přináší následující doporučení a postřehy:

  • Za horkého počasí je nutné jakoukoli přepravu zvířat omezit jen na noční hodiny. A rovněž je třeba předejít dlouhým cestám, při kterých nejvíce hrozí přehřátí zvířat. Podle zákona je nutné chladit přepravní prostory tak, aby teplota uvnitř nepřesáhla 30 stupňů Celsia. To je v těchto dnech zcela nemožné zajistit.

  • Extrémní teploty, jichž jsme svědky po celém světě, a jim podobné výkyvy počasí, jsou průvodním jevem probíhající klimatické krize

  • Chov zvířat má na svědomí 14,5 % emisí všech skleníkových plynů. Světoví lídři musí vzít na vědomí, že emise související s živočišnou výrobou klimatickou krizi významně zhoršují.

Romana Šonková, vedoucí CIWF Česko, k tomu říká:

Dopady extrémního počasí na zvířata na farmách a během přepravy mohou být velice ničivé, a někdy i smrtelné. To platí zejména pro zvířata nucená žít v průmyslových velkochovech

Proto tímto žádáme chovatele, aby udělali všechno pro ochranu životní pohody svých zvířat v tomto extrémně teplém počasí. Musí zajistit, aby přeprava zvířat, pokud je nutná, probíhala jen v noci a aby se délka cesta maximálně zkrátila. Je nutné předejít zbytečnému utrpení.

Je třeba vzít v potaz také skutečnost, že extrémní teploty jsou průvodním jevem probíhající klimatické krize. Chov zvířat má na svědomí 14,5 % emisí všech skleníkových plynů. To přesahuje i souhrn přímých emisí z přepravy. Světoví lídři však i přes to všechno stále schovávají hlavy do písku a odmítají připustit, že průmyslové velkochovy nezanedbatelně přispívají ke klimatické změně.

Bez zásadního snížení spotřeby masa a mléčných výrobků ve všech zemích s výjimkou těch nejchudších bude prakticky nemožné předejít nebezpečnému stupni klimatické změny. I nadále budeme se znepokojením sledovat, jak se lámou teplotní rekordy. Skutečně chceme riskovat, že se tady všichni uvaříme, jen pro naši závislost na levném mase?“

Globe

Tento prohlížeč nepodporujeme. Prosím aktualizujte si prohlížeč pro zlepšení funkce a bezpečnosti. Máte-li jakékoli další dotazy, kontaktujte nás na info@ciwf.cz. Snažíme se odpovídat na všechny komentáře do dvou pracovních dnů, ale vzhledem k velkému množství korespondence to může někdy trvat trochu déle. Děkujeme za vaše pochopení.