Ikona hledání

News Section Icon Zveřejněno 12.07.2022

Naše nová utajená investigace odhalila nesmírné utrpení prasnic v klecových systémech na farmách v EU, včetně těch, které dodávají „prémiové“ šunky Parma a Bayonne. 

Deprimující nové záběry získané v rámci rozsáhlého vyšetřování na 16 farmách v Polsku, Francii, Itálii a Španělsku odhalují krutost, utrpení a frustraci. To vše musí prasnice prožívat v klecích, kde jsou zavřeny v době rané březosti, porodu a kojení selat, zatímco čekají na slibovaný zákaz klecových chovů v EU.

Klece brání téměř jakémukoli pohybu

Mezi navštívené chovy patří i ty, které dodávají tzv. „prémiové“ produkty, jako je Parmská a Bayonská šunka. Naši vyšetřovatelé odhalili, že prasnice jsou na těchto farmách drženy ve stejně extrémních podmínkách jako v běžných chovech. V podobném prostředí žije odhadem 85 % prasnic v EU včetně těch českých.

Naše vyšetřování odhalilo, že prasnice jsou nucené: 

  • trávit mnoho týdnů v klecích tak malých, že jim znemožňují prakticky jakýkoliv pohyb kromě stání nebo ležení,
  • ležet ve vlastních výkalech a moči, čemuž by se přirozeně vyhýbaly,
  • zažívat muka způsobená tím, že nemohou přirozeně pečovat o svá mláďata, která jsou od nich oddělená mřížemi klece,
  • kvůli frustraci se uchylovat k abnormálnímu chování, jako je okusování mříží a žvýkání naprázdno.
Upozornění: může obsahovat drastické a znepokojivé záběry

Vyzýváme naše příznivce, aby podepsali petici žádající ministry zemědělství jednotlivých členských států o bezodkladné prosazení zákazu klecových chovů v EU. 

EU se zavázala ukončit klecové chovy hospodářských zvířat

V loňském roce se Evropská komise veřejně zavázala, že přijme legislativu, která ukončí zavírání hospodářských zvířat do klecí. Toto prohlášení bylo učiněno v reakci na evropskou občanskou iniciativu Konec doby klecové vedenou naší organizací, která shromáždila 1,4 milionu ověřených podpisů občanů z celé EU a byla první úspěšnou iniciativou týkající se hospodářských zvířat.

V Itálii se ročně vyrobí přibližně osm milionů šunek s označením Parma, z nichž se 36 % vyváží. Hlavním vývozním trhem jsou USA, kam se v roce 2021 prodalo 757 000 šunek. Necelá polovina všech vyvezených parmských šunek se prodá v EU. Parmská šunka je oblíbená i v České republice.

Ročně se ve Francii vyrobí přibližně milion Bayonských šunek. Údaje o vývozu nejsou k dispozici, ale uvádí se, že se Bayonské šunky vyvážejí do zemí, jako jsou USA, Německo, Belgie, Japonsko a Spojené království. Lze ji běžně koupit i u nás.

Lidé, kteří si připlácejí za produkty, jako jsou Parmská či Bayonská šunka, budou pravděpodobně šokování, když zjistí, že tyto luxusní výrobky pocházejí z chovů, kde vězní zvířata v tak krutých klecích,“ říká Mandy Carter, naše globální ředitelka kampaní.

Naše investigace odhalila, že tyto farmy nejsou o nic lepší než ty standardní. Zvířata jsou stále po značnou část života zavřená v klecích, stejně jako přibližně 85 % všech prasnic v EU. Jsou nucena žít nepředstavitelně ubohý život. Nemohou se pohybovat, řádně pečovat o mláďata ani projevovat přirozené chování a jsou tak frustrovaná, že se uchylují k abnormálnímu chování, jako je okusování kovových trubek.

Proto naléhavě žádáme EU, aby neprodleně zavedla slíbený zákaz, a budeme pokračovat v naší kampani, dokud s průmyslovými velkochovy neskoncujeme.

Hladký přechod na bezklecové systémy je možný

Zpráva zveřejněná v březnu ukázala, že po zavedení zákazu klecí v EU lze pro zemědělce zajistit finanční podporu pro hladký přechod.

Zpráva Institutu pro evropskou environmentální politiku (IEEP) s názvem Financing the cage-free farming transition in Europe (Financování přechodu na bezklecové chovy v Evropě: souhrn v češtině) ukazuje, že k podpoře přechodu na bezklecové systémy v celé EU lze využít jak finanční mechanismy EU, tak i vnitrostátní finanční mechanismy, z nichž některé jsou již zemědělcům k dispozici. 

Více informací najdete na www.konecdobyklecove.cz.

Globe

Tento prohlížeč nepodporujeme. Prosím aktualizujte si prohlížeč pro zlepšení funkce a bezpečnosti. Máte-li jakékoli další dotazy, kontaktujte nás na info@ciwf.cz. Snažíme se odpovídat na všechny komentáře do dvou pracovních dnů, ale vzhledem k velkému množství korespondence to může někdy trvat trochu déle. Děkujeme za vaše pochopení.