Ikona hledání

News Section Icon Zveřejněno 22.07.2022

Sixty Harvests Left, book cover

Náš ředitel Philip Lymbery napsal novou knihu Sixty Harvests Left: How to Reach a Nature-Friendly Future (Posledních šedesát sklizní: jak dospět k budoucnosti v souladu s přírodou). Její název odkazuje na děsivé varování Organizace spojených národů, podle kterého může veškerá úrodná půda zmizet během následujících několika málo desítek let. Philip v knize rozkrývá, jak potravinový průmysl ohrožuje naši samotnou existenci. Jednoduše řečeno: bez půdy nebude jídlo. Konec hry. 

A čas na řešení se krátí.

Napínavá jako thriller

Naše patronka Joanna Lumley o knize řekla: „Název sice zní varovně, ale uvnitř knihy najdete všemožná řešení a opatření, jak zachránit planetu a její obyvatele, včetně nás. Kniha vás doslova pohltí, a leckdy i vystraší.

Díky přepečlivému výzkumu a stylu psaní jak pro laiky, tak odborníky je kniha Posledních šedesát sklizní stejně napínavá jako thrillery. Celý svět by si ji měl přečíst a ihned následovat její výzvy. Opravdu ji vřele doporučuji.

Oceňovaný autor Philip ve své kombinaci pronikavé analýzy, vyprávění příběhů a výzkumu ukazuje, jakou devastaci napáchaly průmyslové velkochovy po celém světě a proč je naléhavě nutné změnit náš globální potravinový systém.

Vše je propojeno

V samém středu jakýchkoli kroků směrem k udržitelnosti leží poznání, že všechen život na naší planetě je propojen a že naše budoucnost závisí na tom, abychom se ke všemu živému chovali se soucitem a úctou,“ říká Philip, autor Knihy roku podle novin The Times, s názvem Farmagedon, a knihy Mrtvá Zóna, vybrané Daily Mail za dílo, které si musíte přečíst.

Tímto způsobem můžeme chránit divokou přírodu a půdu všude na světě, jako by na tom závisel náš život - protože on na tom opravdu závisí. Očekávaná životnost zemědělských půd by se prodloužila z pouhých šedesáti zbývajících sklizní do udržitelného nekonečna. Díky regenerativnímu a ekologickému hospodaření s půdou můžeme ukončit týrání zvířat, ochránit divokou přírodu, stabilizovat klima a uchovat planetu pro další generace. A to mi připadá jako budoucnost, která stojí za to.“

Oživování krajiny

Posledních šedesát sklizní se soustředí na celosvětový potravinový řetězec a bere si na paškál obří agrobyznysové korporace, jejichž megafarmy (suchozemské i podvodní), chemikálie a klece pro zvířata doslova vyhlazují krajinu a ohrožují vzduch, který dýcháme, jídlo, které si vkládáme do úst, a přírodu, které si tak ceníme. Předkládá nám provokativní vizi ke změně, nabádá nás, abychom začali znovu přemýšlet nad tím, co nakupujeme a co jíme a jaký to má vliv na klimatickou změnu.

Naděje však neumírá. Philip ve své knize představuje průkopníky, kteří bojují za opětovné oživení krajiny, a za svět, ve kterém prosperuje divoká příroda, slepice, prasata i lidé. A to díky ochraně toho, na čem byla celá lidská civilizace vystavěna: naší úrodné půdy. 

Kniha bude vydána nakladatelstvím Bloomsbury a bude možné si ji koupit v angličtině od 18. srpna. O případném českém překladu vás budeme včas informovat.

Globe

Tento prohlížeč nepodporujeme. Prosím aktualizujte si prohlížeč pro zlepšení funkce a bezpečnosti. Máte-li jakékoli další dotazy, kontaktujte nás na info@ciwf.cz. Snažíme se odpovídat na všechny komentáře do dvou pracovních dnů, ale vzhledem k velkému množství korespondence to může někdy trvat trochu déle. Děkujeme za vaše pochopení.