Ikona hledání

News Section Icon Zveřejněno 06.05.2022

Konference o kultivovaném mase
© Mégane Fontaine

Na prvním evropském sympoziu o této nové technologii, které se konalo 25. dubna v Bruselu, byla EU vyzvána, aby podpořila rozvoj výroby kultivovaného masa příznivou legislativou, financováním a propagací.

Mezi hlavními řečníky této přelomové akce, která se konala v Museum of Natural Science (Přírodovědeckém muzeu), byla naše patronka a slavná bioložka a ekoložka Dr. Jane Goodallová, která více než 200 posluchačům z řad vědců, politiků a zástupců průmyslu vysvětlila, proč je podle ní vývoj umělého masa tak důležitý.

Intenzivní zemědělství musí být postupně ukončeno

Dr. Jane Goodallová řekla: „Je skvělé vidět, že hnutí za potraviny bez krutosti se v posledních desetiletích poměrně rychle rozrůstá. A je vzrušující, že toto hnutí rychle roste i v EU. Kultivace bílkovin se za posledních zhruba deset let značně posunula a výsledné produkty se natolik podobají masu z poražených zvířat, že je mnohem snazší s těmito alternativami uspokojit lidi, kteří jedí maso.

Je zcela jasné, že intenzivní průmyslové zemědělství – zejména průmyslové velkochovy — je třeba postupně ukončit, a věřím, že řečníci na tomto sympoziu osvětlí, jak je to stále více možné pomocí humánních alternativ.“

Zkoumání způsobů jak pomoci planetě

K doktorce Goodallové se připojila řada řečníků, včetně našeho globálního ředitele Philipa Lymberyho, který se zabýval způsoby, jakými může kultivované nebo buněčně pěstované maso pomoci zachránit planetu, zlepšit lidské zdraví a chránit dobrý welfare (životní pohodu) zvířat.

Umělé maso je skutečné maso vyrobené z živočišných buněk, které lze získat humánně a bez utrpení. Znamená to, že zvířata nemusí trpět krutostí, která je spojena s natěsnáním ve velkochovech. A protože se maso vyrábí ve sterilním prostředí, výrazně se snižuje riziko infekčních onemocnění a potřeba antibiotik. Kultivované maso se stává stále oblíbenějším, protože více a více spotřebitelů si uvědomuje, jak obrovský dopad mají průmyslové velkochovy na životní prostředí a jaké utrpení způsobují hospodářským zvířatům.

Akci nazvanou The Evolution of Food: Towards Animal-Free and Sustainable Technology  (Evoluce potravin: na cestě k udržitelným technologiím bez zvířat) pořádaly organizace Gaia a Eurogroup for Animals, jíž je Philip prezidentem.

Výhody a nevýhody

Vědci a zástupci potravinářského sektoru poté diskutovali o klíčových otázkách týkajících se kultivovaného masa, včetně současné technologie, přínosů a výzev pro lidi a planetu a vnímání umělého masa spotřebiteli.

Philip zakončil akci emotivním projevem, v němž řekl: „Čas na záchranu naší planety se krátí, proto je nyní ta správná doba, kdy se musíme dívat vpřed hlavou i srdcem a spojit intelekt se soucitem.

Pokud jde o potraviny, kultivované maso nám dává příležitost spojit intelekt a soucit v podobě nového způsobu výroby bílkovin bez krutosti a poškozování životního prostředí, které jsou spojeny s masem zvířat z velkochovů.

Nyní nastal čas, aby Evropská komise, poslanci a vlády členských států EU podpořili tuto novou technologii příznivou legislativou, veřejným financováním výzkumu a vývoje a silnou propagací, aby se zajistilo, že umělé maso využije svého potenciálu jako převratného prvku při vytváření skutečně udržitelného a soucitného potravinového systému, a to pro dobro nás všech.“

Zjistěte více informací (v angličtině) o kultivovaném mase a jeho výhodách pro lidi, planetu a zvířata.

Globe

Tento prohlížeč nepodporujeme. Prosím aktualizujte si prohlížeč pro zlepšení funkce a bezpečnosti. Máte-li jakékoli další dotazy, kontaktujte nás na info@ciwf.cz. Snažíme se odpovídat na všechny komentáře do dvou pracovních dnů, ale vzhledem k velkému množství korespondence to může někdy trvat trochu déle. Děkujeme za vaše pochopení.