Ikona hledání

News Section Icon Zveřejněno 13.04.2022

Zpráva prokazuje, že na vysvobození českých zvířat z klecí jsou k dispozici finanční prostředky.

Hladký přechod je nadosah

Nová zpráva expertů na politiku ukazuje, že pokud Evropská unie v souladu se svým závazkem z roku 2021 zakáže klecové chovy hospodářských zvířat, bude přechod na bezklecové systémy pro české zemědělce z finančního hlediska hladký.

Zpráva Institutu pro evropskou environmentální politiku (IEEP) s názvem Financing the cage-free farming transition in Europe (Financování přechodu na bezklecové chovy v Evropě: souhrn v češtině) ukazuje, že k podpoře přechodu na bezklecové chovy lze využít finanční mechanismy jak EU, tak České republiky, z nichž některé jsou již zemědělcům k dispozici. 

Spokojená prasata u rybníku

Kromě vysvobození milionů zvířat z klecí se tak zemědělství stane udržitelnějším a zajistí nám lepší potravinovou bezpečnost. V rozporu s tvrzeními zemědělské lobby se ukazuje, že zlepšení potravinové udržitelnosti je možné i přes dopady válečného konfliktu na Ukrajině.

Jsme hnutím za konec klecí

Zpráva, kterou inicioval náš EU tým, ukazuje, že s využitím různých českých a unijních fondů a mechanismů lze konec klecí zavést hladce a efektivně. Popisuje také, jak by bylo možné využít širší politické nástroje, jako jsou označování potravin, výzkum a inovace.

V loňském roce se Evropská komise zavázala, že zavede právní předpisy, které ukončí zavírání hospodářských zvířat do klecí jako součást svého plánu předložit do konce roku 2023 návrhy na revizi všech právních předpisů EU týkajících se welfare zvířat. Tento závazek byl přijat v reakci na evropskou občanskou iniciativu Konec doby klecové, kterou jsme zorganizovali. Tato iniciativa získala 1,4 milionu podpisů občanů z celé EU, a stala se tak první úspěšnou iniciativou týkající se hospodářských zvířat.

Tato zpráva vysílá jasný signál české vládě, zemědělcům a Evropské komisi, že k zajištění hladkého a efektivního přechodu na bezklecové systémy lze využít finanční mechanismy jak unijní, tak národní. Dlouhé přechodné období jednoduše není zapotřebí.

Romana Šonková, vedoucí CIWF Česko

Nemusíme čekat

Revize právních předpisů EU o welfare zvířat má potenciál přispět k přechodu na udržitelnější zemědělství, ale hlavně vysvobodit z klecí miliony hospodářských zvířat, jako jsou slepice, prasnice, králíci, a křepelky, a dát jim konečně šanci na život, který stojí za to žít, řekla Romana Šonková, vedoucí CIWF Česko a členka výboru evropské občanské iniciativy.

Globe

Tento prohlížeč nepodporujeme. Prosím aktualizujte si prohlížeč pro zlepšení funkce a bezpečnosti. Máte-li jakékoli další dotazy, kontaktujte nás na info@ciwf.cz. Snažíme se odpovídat na všechny komentáře do dvou pracovních dnů, ale vzhledem k velkému množství korespondence to může někdy trvat trochu déle. Děkujeme za vaše pochopení.