Ikona hledání

News Section Icon Zveřejněno 29.04.2022

Otevřený dopis se šesti tisíci podpisy převzal z rukou patronky kampaně, spisovatelky a novinářky Adély Knapové náměstek ministra zemědělství Radek Holomčík. V dopise lidé vyzývají ministerstvo k zastavení prodeje živých ryb. K iniciativě, za kterou stojí Compassion in World Farming, se kromě laické veřejnosti přidali i odborníci. 

Náměstek Holomčík obdržel od zástupců Compassion in World Farming (CIWF) velkoformátovou pohlednici s textem dopisu a obrázkem kaprů složeného ze jmen signatářů. Na následné schůzce sdělil, že Ministerstvo zemědělství je otevřené diskusi na dané téma.

Proč by se ryby neměly prodávat živé?

Romana Šonková, vedoucí CIWF Česko, osvětluje pozadí kampaně: „Ryby jsou vnímaví a inteligentní tvorové, stejně jako savci a ptáci. To už je vědecky prokázáno, ale v zacházení s kapry se to stále ještě moc neprojevuje a kapři zbytečně trpí.“

 V České republice je běžným zvykem zakoupit si rybu ještě živou, přenášet či převážet ji bez vody a pak ji přechovávat doma ve špatných podmínkách nebo ji vypustit zpět do přírody. K tomu dochází celoročně, nejen při prodeji „vánočních kaprů“. 

Romana a Adéla se chystají k předání dopisu

Otevřený dopis proti týrání zvířat 

V našem otevřeném dopise poukazujeme zejména na tyto kritické situace, kdy může docházet k týrání koupených živých ryb: 

  • PŘENÁŠENÍ Živá ryba se v igelitové tašce bez vody dusí. Slepí se jí žaberní destičky a funkce žaber se zhorší. 
  • PŘECHOVÁVÁNÍ Vana je pro rybu absolutně nevhodné prostředí. Kvůli rozdílné teplotě vody může dojít k teplotnímu šoku, hrozí nedostatek kyslíku a chlor obsažený ve vodě může rybě poškodit kůži i nervovou soustavu. 
  • USMRCENÍ Správné omráčení ryby před vykrvením není jednoduché. V případě usmrcení v domácnosti tak existuje vysoké riziko, že zvíře není před vykrvením a po celou dobu vykrvování dostatečně omráčeno. 
  • „OSVOBOZENÍ“ Někdo s dobrým úmyslem vypustí zakoupenou rybu zpět do volné vody. Většina ryb však pravděpodobně nepřežije, jejich energetické zásoby jsou totiž vyčerpány vlivem sádkování, kdy se ryby nechávají hladovět, a ryba má oslabenou imunitu. Navíc i v tomto případě hrozí teplotní šok. 

Ve všech výše zmíněných bodech jde bezesporu o porušování zákona na ochranu zvířat proti týrání.  

Odborníci za ryby  

Utrpení kaprů potvrzují i odborníci, jak dokazuje nová odborná studie Mgr. Svitačové a prof. Slavíka z České zemědělské univerzity v Praze s názvem Rizika snížení welfare kaprů při stánkovém prodeji. Své odborné stanovisko vydala i Ústřední komise pro ochranu zvířat (ÚKOZ), která působí jako poradní orgán ministra zemědělství na úseku ochrany zvířat, a staví se v něm také na stranu kaprů: „ÚKOZ důrazně doporučuje, aby ryby určené k následné konzumaci byly při prodeji odborně usmrceny prodejcem či jím k tomu určeným a vyškoleným personálem.“ Toto prohlášení podpořila i Komora veterinárních lékařů

ČR jako rybí velmoc

Česká republika patří k největším producentům kaprů v Evropské unii. Česko (stejně jako Polsko) vyprodukuje až 25 % kaprů. V roce 2020 se v ČR vylovilo 17 261 tun kaprů. Za tímto statistickým údajem se však může skrývat až 30 milionů zvířat.

Kapři v hromadě na sobě

Před Vánoci se prodá kolem 85 % tuzemských ryb prodávaných v ČR. V roce 2021 se vánoční kapři prodávali na 3 000 místech.  

Iniciativa Vánoce pro kapry běží již třetím rokem. Jejím cílem je zamezit prodeji živých ryb. V roce 2020 podpořilo naše snahy také Rybářské sdružení ČR, které vydalo své doporučení k nákupu vánočních ryb, v němž mimo jiné vyzývá veřejnost, aby si kupované ryby nechala odborně usmrtit na prodejním místě. Podobně se vyjádřila i Státní veterinární správa. Více informací o kampani najdete na www.rybolove.cz

 Děkujeme všem, kdo podepsali náš otevřený dopis, a dali tak najevo, že kapři si zaslouží stejný soucit a ochranu jako ostatní zvířata. Věříme, že naši výzvu Ministerstvo zemědělství vyslyší a zjedná nápravu. O dalším vývoji Vás budeme informovat.

Globe

Tento prohlížeč nepodporujeme. Prosím aktualizujte si prohlížeč pro zlepšení funkce a bezpečnosti. Máte-li jakékoli další dotazy, kontaktujte nás na info@ciwf.cz. Snažíme se odpovídat na všechny komentáře do dvou pracovních dnů, ale vzhledem k velkému množství korespondence to může někdy trvat trochu déle. Děkujeme za vaše pochopení.