Ikona hledání

News Section Icon Zveřejněno 16.02.2022

Zpráva o welfare zvířat v zemědělských podnicích, kterou 16.2. přijal Evropský parlament, je naprosto promarněnou příležitostí. Nijak nepřispěje ke zlepšení krutých podmínek, v nichž jsou v Evropské unii chovány stovky milionů zvířat. 

Olga Kikou, ředitelka Compassion in World Farming EU, řekla: „Je to další velmi skličující výsledek práce Evropského parlamentu. Plénum odhlasovalo zprávu, která vůbec nesplňuje svůj deklarovaný cíl chránit a zlepšit životní pohodu hospodářských zvířat. Místo toho schválilo text znějící jako by byl napsán před 50 lety, který nevěnuje žádnou pozornost krutosti, zdravotním rizikům a škodám na životním prostředí způsobeným dnes převládajícím systémem průmyslového chovu a ignoruje vědecký pokrok, který může tyto problémy řešit.

Krávy na holých podlahách

Promarněná příležitost

Zpráva byla vypracována z iniciativy Zemědělského výboru Evropského parlamentu, jenž je složen převážně z poslanců Evropského parlamentu s úzkými vazbami na zájmy v oblasti živočišné výroby

Plénum europoslanců bohužel zůstalo hluché k návrhům parlamentního Výboru pro životní prostředí, kterými se Výbor snažil zmírnit negativní působení chovu zvířat na klimatickou krizi a krizi biologické rozmanitosti a zabýval se nárůstem antimikrobiální rezistence a dalšími zásadními otázkami. 

Nejdůležitější bylo, že Výbor pro životní prostředí vyzval k zásadnímu posunu našeho zemědělského systému od průmyslových velkochovů k extenzivnímu chovu zvířat, což je jeden z nejrychlejších a nejúčinnějších způsobů, jak zlepšit životní pohodu zvířat na farmách. 

Takové změny jsou nezbytné pro dosažení cílů strategie Evropské komise „Z farmy na vidličku“ pro udržitelnější potravinový systém a pro uskutečnění záměru Komise revidovat právní předpisy EU o welfare zvířat s cílem zlepšit životní podmínky zvířat a zakázat klecové chovy. 

Zpráva v podobě, v jaké byla odhlasována, tak přichází o možnost pozitivně přispět k těmto procesům.   

Text, v němž je téměř všechno špatně

Kromě toho, že se zpráva zcela míjí se svým stanoveným cílem, neboť velkou část textu věnuje spíše ekonomickým zájmům zemědělců než dobrým životním podmínkám jejich zvířat, je také v rozporu s předchozími postoji Parlamentu. Zatímco například jeho loňské usnesení o strategii „Z farmy na vidličku" zdůrazňovalo důležitost stanovení vyšších standardů welfare zvířat v právních předpisech, dnešní text pouze vyzývá k větší srozumitelnosti pravidel, nikoliv k jejich zpřísnění. 

Výkrmna prasat

Navzdory četným dobře zdokumentovaným případům porušování právních předpisů EU týkajících se welfare zvířat v celé Evropě zpráva varuje před vyvozováním obecných závěrů, že je toto porušování rozšířené.

Odhlasovaný text jde dokonce tak daleko, že naznačuje, že násilný výkrm hus a kachen při výrobě foie gras „respektuje biologické parametry zvířat a splňuje kritéria dobré životní pohody zvířat", což je v rozporu nejen s názorem nesčetných odborníků na welfare zvířat, ale také s loňským usnesením Parlamentu, které obsahuje výzvu k zákazu násilného výkrmu, jež Parlament označil za „krutý a zbytečný". 

Příšerné podmínky hus vykrmovaných na foie gras

Olga Kikou uzavřela: „Vypracováním této zprávy z vlastní iniciativy Parlament vytvořil velkou příležitost konstruktivně přispět ke vzniku konkrétní strategie pro řešení obrovských problémů v oblasti welfare zvířat, které jsou v chovech v EU velmi rozšířené. Rozhodl se však tyto problémy ignorovat a místo toho vydal chabě maskovanou výzvu, aby zemědělci usilovali o další finanční prostředky k zachování stávajícího stavu.

Zavíráním očí před hrůzami průmyslových velkochovů Parlament hořce zklamal obrovskou většinu občanů EU, kteří dávají opakovaně a jasně najevo, že chtějí konkrétní zlepšení životních podmínek ve velkochovech hospodářských zvířat.

 

Globe

Tento prohlížeč nepodporujeme. Prosím aktualizujte si prohlížeč pro zlepšení funkce a bezpečnosti. Máte-li jakékoli další dotazy, kontaktujte nás na info@ciwf.cz. Snažíme se odpovídat na všechny komentáře do dvou pracovních dnů, ale vzhledem k velkému množství korespondence to může někdy trvat trochu déle. Děkujeme za vaše pochopení.