Ikona hledání

News Section Icon Zveřejněno 10.12.2021

Někdo může mít slovo soucit spojené jen s vyprázdněnými esoterickými poučkami. Ale co to slovo vlastně znamená? Je to empatická spoluúčast na trápení druhých. Součástí soucitu je i tolerance, nenásilí, trpělivost a snaha zmírnit utrpení. A to je přesně to, co potřebuje každý z nás. My, zvířata i planeta.

Jak můžeme přinést více soucitu do oslav vánočních svátků? A jak i o Vánocích co nejlépe pomoci hospodářským zvířatům?

Roztomilé prasátko ve sněhu

Zpomalme

V hektickém koloběhu pracovních dní je pro nás leckdy nemožné zpomalit. Skáčeme od jednoho naléhavého úkolu k druhému a málokdy zažíváme ten úlevný pocit ticha, míru a prázdnoty, kdy nic nemusíme. I od toho jsou tady ale mystické vánoční svátky.

Udělejte si čas jen na sebe a vydejte se na procházku do zimního lesa. Pozorujte a obdivujte spící přírodu, nakrmte ptáčky.  Průmyslové velkochovy sice přispívají k vysávání přírodních zdrojů, ale stále ještě je na světě spousta krásy, kterou musíme stůj co stůj zachovat.

Jezme méně živočišných potravin

Projevte soucit i na svém vánočním talíři. Pokud si nedovedete představit Vánoce bez kapra, nekupujte jej prosím živého. Nebo se otevřete změně a vyzkoušejte některou z rostlinných variant sváteční hostiny: hlíva či rostlinné řízky a k tomu bramborový salát s rostlinnou majonézou, která je prakticky k nerozeznání od té vaječné. Cukroví z rostlinných surovin už je také docela běžná věc.

Nechcete-li se obejít bez masa, mléka či vajec, kupujte je v menším množství a ze šetrných chovů, jako jsou chovy s výběhy či pastevní a ekologické chovy.

Lepší dárky

Co prospěje více? Malý, pečlivě promyšlený dárek, nebo bezmyšlenkovitě nakoupené zbytečnosti hlavně jen, abych něco měl/a pro každého? Važte si svého času a svých peněz a kupujte dárky s rozvahou. Mnohým soucitným lidem udělá radost, když v jejich jménu darujete peníze nějaké organizaci na ochranu zvířat či přírody. Darujte tam, kde peníze skutečně pomohou. 

Soucit se všemi

Nebuďte na sebe přísní, když třeba nestíháte všechny předvánoční přípravy. Mnohem lepší přece je, když doma vládne mír a pohoda, než když je všechno dokonale připravené, ale nasáklé stresujícím vypětím. Mějte rádi sebe, své blízké a všechno živé. A zejména hospodářská zvířata, protože ta to potřebují ze všech nejvíc.

Přijměme, co nejde změnit

A změňme to, co změnit lze. Sváteční oslavy nemusí vždy vyjít podle plánů. Něco nebo někdo chybí, cosi přebývá, tohle se rozbije, dárky se nelíbí, připadáme si sami. Přijměme to, co nelze už změnit a netrapme se zbytečně. Ušetřené síly věnujme tomu, co změnit lze.

Právě teď na světě trpí miliardy hospodářských zvířat v průmyslových velkochovech. Žijí v klecích, přeplněných halách, bez slunce a čerstvého vzduchu, trpí stresem, bolestmi, jsou vystrašená, často nemocná. To nesmíme přijmout a musíme to změnit. Přidejte se k našemu hnutí pro změnu.

Ovce na zasněžené planině

Přejme si, ať co nejvíce lidí slaví Vánoce alespoň jedním ze soucitných způsobů. A ať soucit není ohraničen jen do několika posledních dnů tohoto roku, ale ať se přelije i do dalších dní a let. Budoucnost je totiž soucitná.

 

Globe

Tento prohlížeč nepodporujeme. Prosím aktualizujte si prohlížeč pro zlepšení funkce a bezpečnosti. Máte-li jakékoli další dotazy, kontaktujte nás na info@ciwf.cz. Snažíme se odpovídat na všechny komentáře do dvou pracovních dnů, ale vzhledem k velkému množství korespondence to může někdy trvat trochu déle. Děkujeme za vaše pochopení.