Ikona hledání

News Section Icon Zveřejněno 17.11.2021

Z naší páté výroční zprávy EggTrack, kterou uveřejňujeme dnes (17. listopadu), vyplývá, že ani narušení dodavatelského řetězce způsobené COVID-19 nezabránilo společnostem a výrobcům v Evropské Unii posouvat vpřed své závazky na získávání vajec pouze od slepic z neklecových chovů.

Čísla jsou slibná

Podle naší zprávy 156 z 219 (71 %) sledovaných společností hlásí pokrok směrem k dosažení svých bezklecových závazků, přičemž toto číslo bylo v roce 2020 pouze 63 %. Znamená to, že z dodavatelských řetězců společností, které ohlásily progres, je nyní průměrně 79,35 % bezklecových.

Ve zprávě se také poukazuje na rizika „kombinovaných“ klecí a chovů s „omezeným přístupem“, které jsou výrobci sice označovány za „neklecové“, ale mívají dvířka, která lze snadno zavřít, a výrobce se tak může navrátit ke klecovému chovu. Podle zprávy devět společností včetně Barilla Group a Eurovo nyní uznává, že je nutné tyto kombinované způsoby chovu vyřadit ze svých dodavatelských řetězců pro vejce. 

...a změna je možná

Neklecová vejce pocházejí od slepic chovaných v halách, kde mají zvířata dostatek prostoru se otočit a protáhnout si křídla, a také tam mohou hřadovat, hrabat, hnízdit a popelit se. Klece oproti tomu poskytují slepicím prostor odpovídající ploše papíru A4 a vůbec neumožňují přirozené projevy chování.

Bezklecovou produkci vajec v celé Evropě předznamenalo přelomové rozhodnutí Evropské komise postupně ukončit klecové chovy všech hospodářských zvířat v EU do roku 2027 v návaznosti na historický úspěch evropské občanské iniciativy (EOI) „Konec doby klecové“.

Velice nás těší, že se společnosti v celé EU včetně České republiky neustále vyvíjejí směrem k budoucnosti bez klecí,” říká Romana Šonková, vedoucí CIWF Česko. „Tento pokrok spolu s úspěchem EOI ‘Konec doby klecové’ v červnu letošního roku dokazuje, že změna je možná. S každým vytvořeným a dodrženým bezklecovým závazkem se krůček po krůčku přibližujeme ke konci doby klecové.

Další informace o našem programu Food Business.

Globe

Tento prohlížeč nepodporujeme. Prosím aktualizujte si prohlížeč pro zlepšení funkce a bezpečnosti. Máte-li jakékoli další dotazy, kontaktujte nás na info@ciwf.cz. Snažíme se odpovídat na všechny komentáře do dvou pracovních dnů, ale vzhledem k velkému množství korespondence to může někdy trvat trochu déle. Děkujeme za vaše pochopení.