Ikona hledání

News Section Icon Zveřejněno 13.10.2021

Institut pro vodní život, Aquatic Life Institute (ALI) vydal novou zprávu, která vysvětluje, jak je welfare zvířat neoddělitelně spjat s udržitelným rozvojem.

Podpora od globální koalice

Zpráva s názvem Přínosy welfare vodních živočichů pro udržitelnost vznikla za podpory různých organizací na ochranu oceánů a welfare zvířat z koalice ALI, včetně Compassion in World Farming. Jako členská organizace Aquatic Animal Alliance, světové koalice vytvořené Aquatic Life Institute, která se zabývá problémy bilionů vodních živočichů, tuto zprávu vřele podporujeme.

Dokument vyzývá příslušné zúčastněné strany, aby tento vztah mezi welfare vodních živočichů a udržitelností zohlednily při vytváření politik udržitelnosti. Je obzvláště aktuální v letošním roce, kdy Organizace OSN pro výživu a zemědělství v současné době připravuje nové pokyny pro udržitelnou akvakulturu.

Hejno ryb a paryb v pohledu zdola

Hlavní priority

Zpráva rovněž určuje deset klíčových oblastí, které by měly být upřednostněny, aby bylo možné dosáhnout cílů udržitelného rozvoje a zároveň zohlednit welfare vodních živočichů:

  • Kvalita vody
  • Biologická bezpečnost
  • Kontrola nemocí
  • Antimikrobiální rezistence
  • Složení krmiva
  • Změna klimatu
  • Zabezpečení potravinami
  • Bezpečnost potravin
  • Zdraví ekosystémů
  • Zdroje obživy

Dokument například popisuje, jak řešení výskytu nemocí na rybích farmách prospívá místnímu ekosystému, který může být šířením patogenů a parazitů negativně ovlivněn. Prospívá také rybám, protože navrhovaná řešení, včetně snížení hustoty obsádky, by vedla ke zlepšení welfare.

Udržitelný a humánní rozvoj

Chceme-li dosáhnout udržitelné akvakultury, rybolovu a potravinových systémů, musíme brát v úvahu welfare vodních živočichů. Tato zpráva ukazuje, že je možné usilovat o udržitelný rozvoj a zároveň o zlepšení welfare vodních živočichů," říká Krzysztof Wojtas, vedoucí našeho oddělení pro welfare ryb a rybí etolog. „Jsme hrdí na to, že můžeme být signatářem tak důležitého díla."

Zpráva byla předložena Výboru pro rybolov FAO OSN, aby podpořila zohlednění těchto priorit při revizi svých Pokynů pro udržitelnou akvakulturu.

Dokument si můžete přečíst v angličtině zde.

Globe

Tento prohlížeč nepodporujeme. Prosím aktualizujte si prohlížeč pro zlepšení funkce a bezpečnosti. Máte-li jakékoli další dotazy, kontaktujte nás na info@ciwf.cz. Snažíme se odpovídat na všechny komentáře do dvou pracovních dnů, ale vzhledem k velkému množství korespondence to může někdy trvat trochu déle. Děkujeme za vaše pochopení.