Ikona hledání

News Section Icon Zveřejněno 13.10.2021

Naše nová zpráva odhaluje, proč je chov chobotnic krutý a musí být zastaven.

Počátkem října jsme vydali novou odbornou zprávu, která odhaluje osm důvodů, proč jsou velkochovy chobotnic kruté, škodlivé pro planetu a proč musí být zastaveny.

Osm důvodů proč

Naše zpráva „Velkochovy chobotnic: recept na katastrofu" (v angličtině) ukazuje, jak by plány na rozšíření velkochovů chobotnic způsobily jejich velké utrpení, a to nejen proto, že chobotnice mají samotářskou a zvídavou povahu. Zpráva také upozorňuje na to, že neexistuje žádná schválená humánní metoda porážky. Neexistuje ani žádná legislativa, která by chránila jejich welfare (životní pohodu) ve velkochovech. V neposlední řadě by takový chov byl neudržitelný a měl by negativní dopady na životní prostředí vzhledem k tomu, že chobotnice jsou masožravé a musí se krmit rybí moučkou z ulovených ryb. 

Mořská bioložka Dr. Elena Lara, manažerka výzkumu ryb v Compassion in World Farming a autorka zprávy, vysvětluje: „Film společnosti Netflix Moje učitelka chobotnice (My Octopus Teacher) umožnil světu letmý pohled do života těchto jedinečných, přirozeně samotářských a křehkých volně žijících zvířat. Lidi, kteří jej zhlédli, nejspíš vyděsí zjištění, že existují plány na zavírání těchto fascinujících, zvídavých a vnímavých tvorů do velkochovů. Tam by jejich život jednoduše nestál za to ho žít.

Proto jsme odeslali naši zprávu vládám Španělska, Japonska, Mexika a USA, kde se konzumuje nejvíc chobotnic, spolu s výzvou, aby dalšímu rozvoji velkochovu chobotnic zabránily.

Chobotnice skrytá v amfoře

Život, který nestojí za to žít

Příslušný průmyslový sektor bohužel zkoumá možnosti intenzivního chovu chobotnic, aniž by řádně zohlednil jejich welfare či škody, které by to způsobilo na životním prostředí. Proto budeme i nadále vyvíjet tlak na politiky a další zainteresované strany, aby zabránili velkochovu těchto pozoruhodných tvorů.

Zprávu v anglickém jazyce si můžete přečíst zde. Souhrn v češtině naleznete zde.

Globe

Tento prohlížeč nepodporujeme. Prosím aktualizujte si prohlížeč pro zlepšení funkce a bezpečnosti. Máte-li jakékoli další dotazy, kontaktujte nás na info@ciwf.cz. Snažíme se odpovídat na všechny komentáře do dvou pracovních dnů, ale vzhledem k velkému množství korespondence to může někdy trvat trochu déle. Děkujeme za vaše pochopení.