Ikona hledání

News Section Icon Zveřejněno 22.10.2021

20. října Evropský parlament hlasoval ve prospěch strategie pro spravedlivý a zdravý potravinový systém přívětivý k přírodě a otevřel tak cestu k vyšším standardům welfare zvířat po celé Evropě. 

Přijatý text vycházející ze strategie Farm to Fork (Z farmy na vidličku) vytvořené Evropskou komisí zdůrazňuje, jak stísněné podmínky intenzivních chovů zvyšují náchylnost zvířat k infekcím přenositelným i na člověka. Strategie byla přijata i navzdory silnému lobbyingu ze strany agrokorporací, které se snaží jakékoli reformě zabránit.

Proti nátlaku ze strany agrolobbistů

Skutečnost, že parlament uznává rizika spojená s intenzivním chovem zvířat a žádá rychlejší odklon od průmyslových velkochovů, může znamenat rozhodující obrat.

Děkuji europoslancům, že odolali silnému nátlaku ze strany lobbistů chamtivých agropodniků, kteří záměrně přehlížejí všechny důvody, proč se urychleně odklonit od praxe průmyslových velkochovů.

Olga Kikou, ředitelka naší evropské kanceláře

Více než tři sta milionů evropských hospodářských zvířat každý rok stráví celý nebo většinu svého života v zajetí klece. Důsledkem toho je kromě nepředstavitelného utrpení také zvýšené riziko nemocí. Odklon od takto nemilosrdných systémů může zlepšit životní pohodu i zdraví zvířat a zároveň výrazně snížit šíření pandemických nemocí.

Z farmy na vidličku

Strategie pokrývá každý krok potravinového řetězce od farmářů až ke spotřebiteli. Obsahuje doporučení ke zdravějšímu stravování, snižování spotřeby masa a lepší systémy označování potravin. Rovněž požaduje snížení používání pesticidů a ochranu opylovačů. Dále klade silný důraz na welfare zvířat. 

Evropská komise se nyní bude rozhodovat o legislativních návrzích pro implementaci této strategie. A my i nadále budeme pracovat spolu s tvůrci politik a občanskou společností, abychom dosáhli legislativy, která nás skutečně přiblíží udržitelnějšímu potravinovému systému. 

Přečtěte si více o průmyslových velkochovech.

Globe

Tento prohlížeč nepodporujeme. Prosím aktualizujte si prohlížeč pro zlepšení funkce a bezpečnosti. Máte-li jakékoli další dotazy, kontaktujte nás na info@ciwf.cz. Snažíme se odpovídat na všechny komentáře do dvou pracovních dnů, ale vzhledem k velkému množství korespondence to může někdy trvat trochu déle. Děkujeme za vaše pochopení.