Ikona hledání

News Section Icon Zveřejněno 15.06.2021

Aktivisté z celého světa se připojili k organizaci Compassion in World Farming a požadují celosvětový zákaz vývozu živých zvířat.

Včera, 14. června 2021, se příznivci přední mezinárodní organizace na ochranu hospodářských zvířat Compassion in World Farming (CIWF) zúčastnili již šestého ročníku Mezinárodního dne STOP přepravě zvířat, který zvyšuje povědomí o tíživé situaci milionů zvířat, která každoročně trpí při přepravě na dlouhé vzdálenosti.

Mezinárodní den, který se již druhým rokem konal online kvůli omezením, jež byla v mnoha zemích zavedena v důsledku pandemie koronaviru, se setkal s ohromnou podporou: 150 nevládních organizací ze 40 zemí se připojilo k Twitterstorm, hromadné akci na Twitteru, aby zvýšily povědomí o tomto krutém obchodu. Příspěvky s hashtagem #BanLiveExports, požadující zákaz vývozu živých zvířat, získaly více než 62 milionů zobrazení.

Aktivisté také zahájili sběr podpisů na petici za zákaz vývozu živých zvířat mimo EU, dálkových transportů delších než osm hodin a přepravy živých zvířat na lodích. Během jediného dne petici podepsalo více než 53 000 lidí. Petice bude koncem roku předložena Evropské komisi.

„Po nedávných tragédiích při vývozu živých zvířat, včetně katastrofy na Suezském průplavu, kdy statisíce zvířat uvízly v hrozných podmínkách na lodích, je více než kdy jindy jasné, že tato praxe je zastaralá, zbytečná a neuvěřitelně krutá. " říká Romana Šonková, vedoucí CIWF Česko.

„Vyzýváme Evropskou komisi, aby následovala skvělé příklady Nového Zélandu a nedávno i Velké Británie a zavedla zákaz vývozu živých zvířat na výkrm a porážku."

Každý rok jsou miliony zvířat přepravovány na vzdálenost tisíců kilometrů - po souši i po moři - za účelem porážky nebo výkrmu. Během těchto cest nesmírně trpí v důsledku stresu, vyčerpání, přehřátí a zranění. Mnohá z těchto zvířat jsou ovce a telata. Jsou převážená ve stísněných podmínkách bez dostatku krmiva a vody a v cílové destinaci je často čeká brutální porážka bez omráčení. Stejný způsob porážky velmi často podstoupí i zvířata, které jsou exportována do zemí mimo EU na výkrm. Takový osud stihne každoročně i tisíce zvířat vyvážených z České republiky.

Mezinárodní den STOP přepravě zvířat pomáhá zvyšovat povědomí veřejnosti o kruté realitě tohoto hrůzného obchodu a zároveň přesvědčit politiky, aby zákaz zavedli.

Děkujeme všem, kdo se letošního ročníku aktivně zúčastnili. Petici za zákaz dálkové přepravy zvířat lze podepsat zde.

 

Globe

Tento prohlížeč nepodporujeme. Prosím aktualizujte si prohlížeč pro zlepšení funkce a bezpečnosti. Máte-li jakékoli další dotazy, kontaktujte nás na info@ciwf.cz. Snažíme se odpovídat na všechny komentáře do dvou pracovních dnů, ale vzhledem k velkému množství korespondence to může někdy trvat trochu déle. Děkujeme za vaše pochopení.