Ikona hledání

News Section Icon Zveřejněno 30.06.2021

Compassion in World Farming nadšeně vítá dnešní historický závazek Evropské komise ukončit klecové chovy v celé EU. Komise plánuje zakázat klece pro slepice, prasnice, telata, králíky a další hospodářská zvířata a počítá s datem jejich postupného zrušení do roku 2027.

Místopředsedkyně Komise Věra Jourová a komisařka EU pro zdraví Stella Kyriakides to oznámily na dnešní tiskové konferenci, během níž představily reakci Komise na evropskou občanskou iniciativu Konec doby klecové, která požaduje ukončení všech klecových chovů v EU. Iniciativu podepsalo 1,4 milionu občanů ze všech členských států EU a jde o vůbec první úspěšnou iniciativu týkající se hospodářských zvířat.

Konec zbytečného utrpení

V EU stráví každý rok více než 300 milionů hospodářských zvířat celý svůj život nebo jeho část v klecích či těsných kotcích, které jim ztěžují či zcela znemožňují základní přirozené chování, jako je volný pohyb nebo péče o mláďata. Například prasnice se v porodních klecích nemohou ani otočit.

Komise oznámila, že má v úmyslu „do konce roku 2023 předložit legislativní návrh, který by postupně zrušil a nakonec zakázal používání klecí pro všechny druhy a kategorie zvířat uvedené v iniciativě".

Banner Website End The Cage Age
Místopředseda Komise Frans Timmermas, komisařka Stella Kyriakides, komisař Janusz Wojciechowski, místopředsedkyně Komise Věra Jourová

Komise bude také řešit dovoz živočišných produktů ze zemí mimo EU a zavazuje se, že se bude zabývat „zavedením pravidel nebo standardů pro dovážené produkty, které budou rovnocenné s pravidly nebo standardy EU". Do konce příštího roku Komise vyhodnotí podrobnosti legislativního návrhu, který bude předložen v roce 2023 a který bude muset schválit Evropský parlament a Rada EU.

Zárodky nové éry

Komisařka Stella Kyriakides, která má na starosti welfare zvířat, na tiskové konferenci uvedla: „Je důležité, že dnes můžeme říci: naslouchali jsme vám, budeme vám naslouchat i nadále a splníme vaše přání, která jsou nám společná. Welfare zvířat je pro nás politickou prioritou a my budeme i nadále prokazovat svůj závazek."

Microsoftteams Image (1)
Komisařka Stella Kyriakides

Olga Kikou, vedoucí Compassion in World Farming EU a členka výboru evropské občanské iniciativy Konec doby klecové, uvedla: „Dlouho očekávaný den konečně nastal! Evropská komise dnes učinila velký krok k tomu, aby zanechala odkaz zvířatům vězněným v klecích. Občané požadovali změnu, Komise toto poselství vyslyšela a přijala jednoznačný a vizionářský závazek postupně odstranit klece. Připadá mi to jako jeden z těch okamžiků, kdy se lámou dějiny. Hnutí na ochranu zvířat se podařilo otřást základy průmyslových velkochovů a zasít zárodky nové éry. Ode dneška začíná další etapa. Budeme se na evropské instituce zaměřovat tak dlouho, dokud tuto ambici nesplní, a budeme ostražitě bránit tomu, aby ji zájmové skupiny oslabily.“

67802 © Compassion In World Farming
Občanský výbor iniciativy: Malgorzata Szadkowska, Romana Šonková, Geert Laugs, Léopoldine Charbonneaux, Olga Kikou, Annamaria Pisapia a Mahi Klosterhalfen

Romana Šonková, vedoucí CIWF Česko a další členka výboru iniciativy dodává: „Odpověď Komise je jednoznačně pozitivní a naše iniciativa slaví velký úspěch. Jsem nesmírně hrdá na to, že Česká republika hrála ve vyjednávání o výsledné reakci Komise významnou kladnou roli – díky již přijatému národnímu zákazu klecí pro nosnice a díky paní místopředsedkyni Věře Jourové, která má v gesci institut evropské iniciativy. Zvířatům, která dnes a denně trpí v klecích, konečně svítá naděje na život, který stojí za to žít.

Tvoříme dějiny

Evropská občanská inciativa Konec doby klecové byla zahájena 11. září 2018 a ukončena přesně o rok později, kdy získala více než 1,6 milionu podpisů. Po uplynutí požadovaného období pro ověřování podpisů iniciativa snadno překonala požadovanou hranici 1 milionu podpisů, když v celé Evropě získala celkem 1 397 113 ověřených hlasů. Překonala také minimální hranici počtu podpisů v 18 členských státech EU ze sedmi požadovaných. Díky tomu je iniciativa Konec doby klecové:

  • jednou ze 75 registrovaných iniciativ za posledních deset let,
  • 3. s nejvyšším počtem podpisů,
  • 1. úspěšnou iniciativou pro hospodářská zvířata.
Schuman Square, October 2019
Schumanovo náměstí, Brusel, říjen 2019

Mimořádný úspěch iniciativy je výsledkem společného úsilí Compassion in World Farming a jím vedené koalice 170 nevládních organizací z celé Evropy, která získala podporu občanů ze všech koutů kontinentu. Děkujeme vám, že jste napomohli tomuto ohromnému vítězství pro hospodářská zvířata!

 

Globe

Tento prohlížeč nepodporujeme. Prosím aktualizujte si prohlížeč pro zlepšení funkce a bezpečnosti. Máte-li jakékoli další dotazy, kontaktujte nás na info@ciwf.cz. Snažíme se odpovídat na všechny komentáře do dvou pracovních dnů, ale vzhledem k velkému množství korespondence to může někdy trvat trochu déle. Děkujeme za vaše pochopení.