Ikona hledání

Více soucitu pro kapry?

News Section Icon Zveřejněno 27.04.2021

Ačkoli jsou ryby vnímavé, citlivé bytosti, ve společnosti jsou chápány oproti ostatním zvířatům trochu podřadně. Donedávna si spousta lidí myslela, že ryby nevnímají a necítí bolest. Nicméně díky novým objevům teď můžeme na celou věc nahlížet ze zcela jiné perspektivy.

Proč jsou ryby opomíjené?

Například dr. Brown, který se na univerzitě v Queenslandu zabývá behaviorální ekologií ryb, uvádí jako jeden z důvodů, proč jsou lidé k rybímu utrpení z velké části lhostejní, skutečnost, že na rozdíl třeba od koček a psů, kteří s nimi žijí tisíce let, lidé nemají možnost vidět ryby v jejich přirozeném prostředí, je jim neznámé. Koneckonců i rybí velkochovy jsou našim očím skryté více než ostatní chovy jiných hospodářských zvířat. Další překážkou k empatičtějšímu vnímání ryb může být to, že neslyšíme zvuky, které ryby vydávají, a nevidíme mimiku jejich obličeje, což jsou dva klíčové prvky pro vzbuzení lidského soucitu. Aneb jak píše ve svém aktuálním blogu Philip Lymbery: „Nepochybuji o tom, že kdyby ryby měly srst namísto šupin, křičely by bolestí a žily na souši, lidstvo by s nimi mělo mnohem užší spojení a v důsledku toho i větší úctu k jejich životní pohodě a ochraně.”

Plavající kapr

Blýská se na lepší časy?

Koncem roku 2018 jsme v CIWF Česko spustili kampaň RyboLove, jejímž cílem je prosadit zákaz prodeje živých ryb na stáncích a v obchodech. Prostřednictvím osvěty se systematicky v průběhu celého roku snažíme přimět veřejnost k přehodnocení svého dosavadního názoru na ryby. Zdá se, že naše snahy začínají přinášet ovoce. 

Podle nejnovějšího reprezentativního průzkumu veřejného mínění, který pro nás provedla, agentura Focus v průběhu února a března letošního roku, to vypadá, že se vnímání utrpení kaprů ve společnosti pomalu ale jistě mění. Průzkum se stejnými otázkami byl totiž proveden také na jaře roku 2019, a tak můžeme rozdíly porovnat: 

  • Byť se většina populace bohužel stále staví spíše nesouhlasně k zákazu prodeje živých ryb za účelem usmrcení v domácnosti z důvodu rizika jejich utrpení (56 %), podíl těch, kdo by takový zákaz podporovali, se ve srovnání s rokem 2019 zvýšil o 8 % na aktuálních 44 %.
  • Za hezkou tradici označují prodej živých vánočních kaprů více než dvě třetiny dotázaných (68 %), což je o 6 % méně než v roce 2019. 22 % respondentů s tímto výrokem nesouhlasí a 10 % nemá jednoznačný názor. 

 

O mírné změně k lepšímu svědčí i vývoj sběru podpisů pod naší Peticí za zákaz prodeje živých ryb v obchodech a na stáncích. V roce 2019 se nám díky kampani Vánoce pro kapry podařilo nasbírat necelé 3 000 podpisů. O rok později, tedy v loňském roce, kdy jsme spustili 2. ročník kampaně Vánoce pro kapry s mottem: Nekupujte živé ryby!, stoupl počet podpisů o dalších více než 6 700. V současné době máme tedy pod peticí již necelých 9 700 podpisů lidí, jejichž soucit patří i rybám a jimž tímto velmi děkujeme. Věříme, že tento pokrok souvisí s větší a lepší informovaností veřejnosti o zacházení s vánočními kapry.

Animovaný kapr vypuštěný zpět do rybníka
Animovaný kapr ve vaně
Animovaný kapr v igelitce

Situace se mění, ale před námi je ještě spousta práce

Samozřejmě bychom si přáli, aby data z průzkumu svědčící o postojích české společnosti, vycházela o mnoho lépe, nicméně považujeme za důležité a nadějné, že se situace mění k lepšímu. A můžeme Vás ujistit, že na dalším pokroku budeme i nadále usilovně pracovat!

Přečtěte si více

Globe

Tento prohlížeč nepodporujeme. Prosím aktualizujte si prohlížeč pro zlepšení funkce a bezpečnosti. Máte-li jakékoli další dotazy, kontaktujte nás na info@ciwf.cz. Snažíme se odpovídat na všechny komentáře do dvou pracovních dnů, ale vzhledem k velkému množství korespondence to může někdy trvat trochu déle. Děkujeme za vaše pochopení.