Ikona hledání

Studenti veterinární medicíny podporují ukončení chovu zvířat v klecích

News Section Icon Zveřejněno 09.04.2021

CIWF Česko vřele vítá podporu Mezinárodní asociace studentů veterinární medicíny (IVSA – International Veterinary Students’ Association) pro evropskou občanskou iniciativu Konec doby klecové.

Asociace, která sdružuje na 40 000 členů z více než 70 zemí, mezi nimiž jsou i praktikující veterináři, vydala stanovisko, ve kterém vyzývá Evropskou unii, aby revidovala směrnici na ochranu hospodářských zvířat z roku 1998.

„Tato revize vyžaduje přechod od klecových systémů chovu k alternativním bezklecovým systémům, jako jsou chovy s výběhy,” uvádí se ve stanovisku. „Stálá komise pro welfare zvířat IVSA vyzývá Evropskou komisi, aby novelizovala předpisy týkající se životní pohody (welfare) zvířat, a tak zlepšila praktiky, které studenti veterinární medicíny a veterináři v naší asociaci považují za kruté a zbytečné.”

Olga Kikou, ředitelka CIWF EU, která představila naši iniciativu asociaci IVSA na online semináři, uvedla: „Veterináři a studenti veterinární medicíny patří mezi ty, kdo znají zvířata nejlépe. Jejich hlas, potvrzující, že klece způsobují hospodářským zvířatům zásadní problémy v jejich welfare, nelze ignorovat. Klece jsou nejen kruté, ale také zbytečné, protože už se v Evropě i jinde používají neklecové alternativní systémy. Výzva IVSA je dalším důvodem, proč EU musí nadcházející revizi legislativy na ochranu zvířat využít k ukončení používání klecí jednou provždy.”

 

1,4 milionu občanů EU se spojilo proti klecím

Evropskou občanskou iniciativu Konec doby klecové podepsalo 1,4 milionu lidí po celé EU. Je to teprve šestá úspěšná iniciativa za deset let, kdy tento nástroj demokracie v EU existuje, a úplně první úspěšná iniciativa za hospodářská zvířata.

Iniciativu podporuje více než 170 organizací, skupina poslanců a poslankyň Evropského parlamentu, Evropský výbor regionů, více než 140 vědců a přední potravinářské společnosti.

Globe

Tento prohlížeč nepodporujeme. Prosím aktualizujte si prohlížeč pro zlepšení funkce a bezpečnosti. Máte-li jakékoli další dotazy, kontaktujte nás na info@ciwf.cz. Snažíme se odpovídat na všechny komentáře do dvou pracovních dnů, ale vzhledem k velkému množství korespondence to může někdy trvat trochu déle. Děkujeme za vaše pochopení.