Ikona hledání

101 europoslanců vyzývá Evropskou komisi, aby dodržela slib a ukončila klecové velkochovy

News Section Icon Zveřejněno 29.04.2021

101 poslanců a poslankyň Evropského parlamentu napříč politickým spektrem požaduje ukončení používání klecí pro chov hospodářských zvířat.

V dopise Evropské komisi signatáři potvrzují, že se přidávají k 1,4 milionům občanů ze všech členských států EU, kteří podepsali evropskou občanskou iniciativu Konec doby klecové.

Dopis byl zaslán v návaznosti na veřejné slyšení v Evropském parlamentu, které se konalo 15. dubna a na němž se iniciativě dostalo velké podpory od europoslanců a zástupců dalších klíčových institucí EU včetně Evropské komise. Komisař pro zemědělství a rozvoj venkova Janusz Wojciechowski řekl na slyšení, že Komise plně podporuje zavedení potřebné transformace.

Obrázek1 (1)
Europoslanci/kyně: Evi, Hazekamp, Waitz, Bompard a Šojdrová na slyšení 15. dubna 2021

Potřebujeme smělý čin

Ve svém dopise europoslanci vyzývají Komisi k revizi směrnice 98/58 na ochranu hospodářských zvířat, „aby zbytečná krutost klecových chovů skončila co nejdříve”.

„K tomu, abychom v souladu se strategií Z farmy na vidličku a Zelenou dohodou pro Evropu zabudovali do našich potravinových systému odolnost, potřebujeme smělý čin. Jako první krok, vás vyzýváme k ukončení používání klecí v chovech zvířat,” apelují signatáři v dopise.

Komise by také měla zajistit, aby všechny živočišné produkty dovážené do EU splňovaly naše standardy včetně požadavku na bezklecové chovy, požadují dále europoslanci.

Romana Šonková, vedoucí CIWF Česko a členka výboru iniciativy, dopis komentuje: „Výzva 101 europoslanců potvrzuje obrovskou podporu pro zákaz klecových chovů, kterou projevili evropští politici ze všech politických frakcí na velmi úspěšném veřejném slyšení. Těší nás, že mezi signatáři výzvy jsou také čtyři čeští europoslanci a europoslankyně – Michaela Šojdrová (KDU-ČSL), Veronika Vrecionová (ODS), Jiří Pospíšil (TOP09) a Marcel Kolaja (Piráti). S velkou nadějí teď hledíme na Evropskou komisi. Právě ona má v rukou konečné rozhodnutí o naší společné občanské iniciativě, které může jednou provždy skoncovat s krutostí klecových velkochovů a přenést chov zvířat konečně do 21. století.”

1,4 milionu občanů EU se spojilo proti klecím

Evropská občanská iniciativa Konec doby klecové byla zahájena 11. září 2018 a skončila přesně o rok později. Za tento jediný rok získala 1,4 milionu ověřených podpisů občanů z celé EU, a tím se stala první úspěšnou iniciativou pro hospodářská zvířata.

Iniciativu podporuje více než 170 organizací, skupina poslanců a poslankyň Evropského parlamentu, Evropský výbor regionů, více než 140 vědců, přední potravinářské společnosti,  asociace veterinárních studentů a veterinářů a významné mezinárodní organizace na ochranu životního prostředí, zdraví a rozvoje venkova.

Globe

Tento prohlížeč nepodporujeme. Prosím aktualizujte si prohlížeč pro zlepšení funkce a bezpečnosti. Máte-li jakékoli další dotazy, kontaktujte nás na info@ciwf.cz. Snažíme se odpovídat na všechny komentáře do dvou pracovních dnů, ale vzhledem k velkému množství korespondence to může někdy trvat trochu déle. Děkujeme za vaše pochopení.