Ikona hledání

Přední potravinářské společnosti vyzývají EU, aby ukončila dobu klecovou

News Section Icon Zveřejněno 16.03.2021

Největší potravinářské společnosti podporují zákaz klecových chovů v EU

Dnes, 17. března 2021, zaslaly přední potravinářské společnosti z celé EU společný dopis Evropské komisi a poslancům Evropského parlamentu, v němž požadují ukončení používání klecí pro chov zvířat, počínaje obohacenými klecemi pro nosnice. Je to velice důležitý krok ke zlepšení života 300 milionů hospodářských zvířat v EU, která jsou každoročně vězněna v klecích.

Ideální načasování

Signatáři dopisu jsou společnosti ALDI Nord, Barilla Group, Fattoria Roberti, Ferrero, Inter IKEA Group, Jamie Oliver Group, Le Groupement Les Mousquetaires, Mondelēz International, Nestlé a Unilever. Všichni v dopise zdůraznili, že revize právních předpisů o welfare (životní pohodě) zvířat, která se v současné době připravuje, je ideální příležitostí k ukončení klecových chovů zvířat v celé EU – počínaje nosnicemi v klecích.

Několik společností popsalo své vlastní plány na přechod k bezklecovému systému. Owen Bethell, senior manažer pro dopady na životní prostředí a globální veřejné záležitosti ve společnosti Nestlé, která jde příkladem, uvedl: „Jako společnost, která pro své výrobky již používá 100 % bezklecových vajec, víme, že je možné vyřadit klece obchodně schůdným způsobem. Doufáme, že iniciativa Konec doby klecové pomůže zlepšit životní pohodu všech nosnic v EU.“

Podpora pro iniciativu Konec doby klecové

Dopis vysvětluje životaschopnost a výhody bezklecových systémů a zároveň vyjadřuje podporu evropské občanské iniciativě Konec doby klecové. Ta byla zahájena ve spolupráci se 170 nevládními organizacemi zabývajícími se ochranou životního prostředí, práv spotřebitelů a zvířat z celé Evropy a vyzývá EU, aby postupně ukončila používání všech klecí v chovech hospodářských zvířat.

Sharla Halvorson, manažerka pro udržitelnost a zdraví ve společnosti Inter IKEA Group, připojení k dopisu komentovala: „V IKEA jsme rádi, že se můžeme připojit k dalším předním potravinářským podnikům a k 1,4 milionu lidí v podpoře vývoje legislativy EU, abychom posouvali vpřed zlepšení v celém odvětví – když se spojíme, rozsáhlá změna je možná! Zavázali jsme se, že do konce roku 2025 upustíme od používání klecových vajec a neustále pracujeme na zlepšování živočišné výroby a welfare zvířat prostřednictvím našeho projektu IKEA Food Better Programmes.“

Dohnat náskok

„Řada velkých podniků má náskok, protože ve svých dodavatelských řetězcích používání klecí již ukončila. Budoucnost bez klecí je reálná a některé progresivní společnosti jsou toho důkazem,“ uvedla Romana Šonková, zástupkyně Compassion in World Farming v ČR a členka výboru evropské občanské iniciativy Konec doby klecové. „EU nyní musí tento náskok dohnat a zrevidovat legislativu pro hospodářská zvířata, Směrnici Rady 98/58/ES, aby kruté používání klecí pro všechny druhy hospodářských zvířat jednou provždy skončilo.“

Jsme hrdí na to, že se můžeme připojit k těmto předním potravinářským společnostem, a znovu tak vyzvat EU, aby vyslyšela stále sílící hlas a přijala právní předpisy, které zlepší život více než 300 milionů hospodářských zvířat v celé EU.

Plné znění dopisu v originále je k dispozici zde.

 

 

Globe

Tento prohlížeč nepodporujeme. Prosím aktualizujte si prohlížeč pro zlepšení funkce a bezpečnosti. Máte-li jakékoli další dotazy, kontaktujte nás na info@ciwf.cz. Snažíme se odpovídat na všechny komentáře do dvou pracovních dnů, ale vzhledem k velkému množství korespondence to může někdy trvat trochu déle. Děkujeme za vaše pochopení.