Ikona hledání

News Section Icon Zveřejněno 07.02.2021

V prosinci loňského roku spatřila světlo světa naše v pořadí již druhá předvánoční kampaň věnovaná problematice ochrany vánočních kaprů. Oproti roku 2019 jsme se však v rámci efektivity tentokrát rozhodli téma kampaně o něco zúžit a zaměřili jsme se na nákup živých ryb na stáncích či v obchodech. Kampaň měla jasné motto: Nekupujte živé ryby!

A proč? - K tomu existuje mnoho dobrých důvodů:

  • Kapra Vám totiž většinou prodejce předá v igelitové tašce bez vody a to pro něj znamená silný stres. Plast tašky se mu lepí na skřele a znemožňuje jakékoli pokusy o dýchání. Kapr se pomalu dusí.
  • Přechovávat kapra v nepřirozeném prostředí doma ve vaně je pro něj také silně stresující. Chlorovaná voda mu může poškodit žábry a dýchací soustavu. Teplota vody ve vaně je většinou příliš vysoká, což rybě může přivodit teplotní šok. Navíc jakákoli manipulace, třeba i hlazení dětmi, poškozuje ochrannou vrstvu slizu na povrchu těla ryby a způsobuje další stres.
  • Lidé si živé ryby kupují často s dobrým úmyslem navrátit kaprovi svobodu a vypustí je zpět do rybníka či řeky. Zvíře však bohužel pravděpodobně nepřežije. Kapr není na náhlou změnu teploty fyziologicky uzpůsoben a otráví se svými vlastními metabolity, které není schopen vylučovat. Ryby jsou navíc zesláblé dlouhým hladověním po výlovu a jejich imunitní systém je narušený.
Social Card 03 CZECH CARP

K rozšíření informací mezi širokou veřejnost pomohlo dojemné video z dílny CIWF, v němž vánoční kapr Karel vypráví svůj nelehký životní příběh - svoji strastiplnou pouť od výlovu v rybníku až po dobu, kdy se dostane na štědrovečerní stůl. Na YouTube jej shlédlo přes 242 000 lidí!

Naši snahu tentokrát podpořily i významné instituce, jakými jsou Státní veterinární správa, která poskytla vyjádření do naší tiskové zprávy, či Rybářské sdružení ČR. Obě organizace spolu s námi upozorňovaly na welfare rizika spojená s koupí živých ryb do domácností. 

Social Card 02 CZECH CARP

Téma se též podařilo dostat do médií. Zde si například můžete poslechnout přímý vstup Romany Šonkové z CIWF Česko do vysílání ČRo PLUS (začátek v 17:53).

Dál pokračoval i sběr podpisů na petici požadující zákaz prodeje živých ryb na stáncích či v obchodech, kterou již podepsalo více než 9 500 lidí! Petice poběží i v tomto roce... Všem signatářům moc děkujeme! 

O tom, že ryby jsou inteligentní, vnímavé bytosti schopné prožívat bolest, utrpení, ale i radost, dnes již není pochyb. I na základě reakcí, které na naše kampaně dostáváme, věříme, že zvířata mají v naší společnosti stále lepší a lepší postavení, že jsou stále více vnímána jako tvorové, kteří si zaslouží, aby s nimi bylo zacházeno se soucitem, a to včetně ryb. Pevně věříme, že se to děje… společně měníme názor (nejen) na ryby! 

Děkujeme všem našim podporovatelům a příznivcům za jakoukoli formu podpory a přejeme vše dobré v novém roce!

Globe

Tento prohlížeč nepodporujeme. Prosím aktualizujte si prohlížeč pro zlepšení funkce a bezpečnosti. Máte-li jakékoli další dotazy, kontaktujte nás na info@ciwf.cz. Snažíme se odpovídat na všechny komentáře do dvou pracovních dnů, ale vzhledem k velkému množství korespondence to může někdy trvat trochu déle. Děkujeme za vaše pochopení.