Ikona hledání

News Section Icon Zveřejněno 23.02.2021

Více než 140 vědců podporuje výzvu občanů k ukončení používání klecí pro hospodářská zvířata v EU. Mezi nimi je světově uznávaná etoložka a ochránkyně přírody Jane Goodall, Ph.D., DBE, Posel míru OSN a zakladatelka The Jane Goodall Institute.

V dopise Evropské komisi vědci uvádějí, že plně podporují výzvu 1,4 milionu občanů EU, kteří nedávno podepsali evropskou občanskou iniciativu Konec doby klecové. Iniciativu zahájil Compassion in World Farming za podpory dalších 170 evropských nevládních organizací. Iniciativa naléhavě žádá EU, aby postupně upustila od používání všech klecí v zemědělství. 

JE DOKÁZÁNO, ŽE ZVÍŘATA V KLECÍCH TRPÍ

Dr. Jane Goodall, která ukončení používání klecí veřejně podporuje, svůj podpis okomentovala: Většina lidí dnes chápe, že ptáci jsou vnímající bytosti. Chovali jsme slepice zachráněné z průmyslových velkochovů a každá z nich měla jedinečnou osobnost. Všechny projevovaly emoce, jako je radost či strach. Rostoucí množství vědeckého výzkumu to dokazuje, a není tedy pochyb o tom, že život v malé kleci způsobuje velké utrpení. EU musí jednat ve prospěch milionů slepic a dalších zvířat, s nimiž se takto krutě zachází.“

Navzdory tomu, že Smlouva o EU uznává zvířata jako vnímající bytosti, je v klecích po celé Evropě vězněno více než 300 milionů prasat, slepic, králíků, hus, kachen, křepelek a telat. Většina klecí je zcela holých, zvířata jsou v nich stísněná a nemohou se volně pohybovat. Vědecký výzkum ukazuje, že klece mají vážné nedostatky z hlediska životní pohody zvířat, o nichž se v dopise píše podrobněji. Odklon od klecových chovů a jejich náhrada komerčně životaschopnými alternativami, by přinesl zásadní posun v celém našem zemědělském a potravinovém a systému a zlepšil životy stovkám milionů zvířat ročně.

JSME HRDÍ NA PODPORU VĚDCŮ

 „Jsme opravdu hrdí na to, že máme na své straně světoznámou doktorku Jane Goodall a všechny ostatní vědce, kteří si přejí ukončení klecových chovů. Často totiž slýcháme, že náš požadavek není vědecky podložený,“  uvedla Romana Šonková, vedoucí CIWF Česko a koordinátorka kampaně Konec doby klecové v ČR. „Dopis vědců jednoznačně dodává váhu kampani Konec doby klecové, která již získala podporu 1,4 milionu občanů EU, více než 170 evropských organizací, desítek europoslanců a také Evropského výboru regionů. Ohromné množství zvířat v klecích po celé Evropě každý den zbytečně strádá a to je zkrátka v dnešní době nepřijatelné. Pevně věříme, že Evropská komise se zaváže k vytvoření legislativy, která dobu klecovou jednou provždy ukončí,” dodala Šonková.

1,4 MILIONU OBČANŮ SE SPOJILO PROTI KLECÍM

V říjnu 2020 obdržela Evropská komise evropskou občanskou iniciativu vyzývající k ukončení používání klecí v EU. Iniciativu Konec doby klecové podepsalo 1,4 milionu lidí ve všech členských zemích EU. Stala se teprve šestou úspěšnou iniciativou od doby, kdy před osmi lety EU spustila tento nástroj přímé demokracie. Je to vůbec první úspěšná iniciativa pro hospodářská zvířata.

Iniciativu podporuje také více než 170 organizací, skupina poslanců Evropského parlamentu napříč politickými stranami a Evropský výbor regionů.

Čtěte více zde.

Globe

Tento prohlížeč nepodporujeme. Prosím aktualizujte si prohlížeč pro zlepšení funkce a bezpečnosti. Máte-li jakékoli další dotazy, kontaktujte nás na info@ciwf.cz. Snažíme se odpovídat na všechny komentáře do dvou pracovních dnů, ale vzhledem k velkému množství korespondence to může někdy trvat trochu déle. Děkujeme za vaše pochopení.