Ikona hledání

EU je nakloněna prosazovat rostlinnou stravu v boji proti rakovině

News Section Icon Zveřejněno 10.02.2021

Minulý týden zveřejnila Evropská komise nový plán boje proti rakovině, který obsahuje důležitý závazek podporovat „přechod na stravu založenou více na rostlinných zdrojích s nižším množstvím červeného a zpracovaného masa a potravin, které jsou spojovány s rizikem rakoviny, a větším množstvím ovoce a zeleniny.“ Předchozí verze plánu byla poněkud ambicióznější a navrhovala ukončení propagace červeného a zpracovaného masa. I přesto jde o krok správným směrem, který, doufejme, pomůže snížit výskyt této zákeřné nemoci. Nyní musí EU zaujmout holističtější přístup a zintenzivnit propagaci stravy bohaté na rostliny v nově připravovaných zákonech a politikách.

V letech 2016 až 2019 EU přidělila 138,7 milionů EUR na propagaci masa a masných výrobků. Tato dotace proslula díky kontroverzní kampani s názvem „Beefetarian“, jejímž cílem bylo podpořit konzumaci hovězího masa na základě tvrzení, že konzumace hovězího masa může přispět k udržitelnému rozvoji, což je v rozporu s vědeckými důkazy a politickou shodou názorů. Naštěstí Evropská komise konečně mění směr.

Náš pohled

„Zatímco vloni Komise polevila v ambicích týkajících se redukce masa ve strategii „Z farmy na vidličku“, nyní podniká sebevědomější kroky správným směrem, i když plán ještě není úplně dokončen,“ uvedla Olga Kikou, ředitelka CIWF EU. Tleskáme komisařce pro zdraví Stelle Kyriakides a všem, kdo pracují na zlepšení zdraví občanů EU. V tomto směru může EU dosáhnout významnějších výsledků tím, že kromě boje proti užívání tabáku a konzumaci alkoholu zaujme ucelenější přístup ke zlepšení naší stravy. Toho lze docílit například přepracováním marketingových a reklamních strategií. Má-li EU skutečně plnit své závazky týkající se zlepšení našeho zdraví, života zvířat a záchrany naší jediné planety, je nezbytné podniknout kroky vedoucí ke snížení spotřeby VŠECH živočišných produktů - nejen červeného a zpracovaného masa a zvýšení konzumace rostlinných potravin. “

 

Globe

Tento prohlížeč nepodporujeme. Prosím aktualizujte si prohlížeč pro zlepšení funkce a bezpečnosti. Máte-li jakékoli další dotazy, kontaktujte nás na info@ciwf.cz. Snažíme se odpovídat na všechny komentáře do dvou pracovních dnů, ale vzhledem k velkému množství korespondence to může někdy trvat trochu déle. Děkujeme za vaše pochopení.