Ikona hledání

News Section Icon Zveřejněno 04.12.2020

Chovat zvířata pouze v bezklecových systémech je v EU možné, uvádí nová studie výzkumné služby Evropského parlamentu. Doporučuje zavést finanční a politická opatření v krátkodobém horizontu a legislativní změny v dlouhodobém horizontu.

Studie

Tato 50stránková zpráva představuje alternativy ke klecovému ustájení hospodářských zvířat, jako jsou nosnice a prasnice. Potvrzuje, že bezklecové systémy mají pozitivní vliv na zvířata a že takový přechod by neměl negativní dopad na udržitelnost v zemědělství.

„Přijetí legislativy na úrovni EU (např. celoevropského zákazu klecových chovů) se z dlouhodobého hlediska jeví jako nejslibnější cesta k dosažení 100% odklonu od klecí,“ zdůrazňuje zpráva. Tato studie rovněž potvrzuje, že „EU může zajistit, aby do EU nemohly být dováženy živočišné produkty, které nejsou v souladu s jejími standardy“. To je nesmírně důležitý krok pro evropské zemědělce, kteří se snaží plnit vyšší standardy EU.

„Vědecký tým Parlamentu právě potvrdil, že výzva evropských občanů Konec doby klecové je reálně proveditelná,“ uvedla Olga Kikou, ředitelka CIWF EU a členka výboru této evropské občanské iniciativy. „Množství vědeckých důkazů shromážděných v posledních desetiletích prokazuje, že zvířata v klecích trpí. Zemědělci již klece nahrazují bezklecovými systémy a je třeba je v tom nadále povzbuzovat a podporovat. Je jasné, že musíme klece zakázat a zajistit, aby se na naše trhy nedostávaly žádné výrobky, které nesplňují standardy EU. Nyní proto očekáváme, že Evropská komise podnikne kroky k ukončení doby klecové v EU. “

„Novou vědeckou zprávu velice vítáme a věříme, že napomůže urychlit cestu k bezklecové Evropě. Zavedení celoevropského zákazu klecí vyvrátí obavy českých drůbežářů, že český trh zavalí po roce 2027, kdy v Česku začne platit zákaz klecí pro nosnice, levná klecová vejce ze zahraničí,“ dodává Romana Šonková, zástupkyně CIWF v ČR a další členka výboru iniciativy Konec doby klecové.

 

Slepicky V Lese
Globe

Tento prohlížeč nepodporujeme. Prosím aktualizujte si prohlížeč pro zlepšení funkce a bezpečnosti. Máte-li jakékoli další dotazy, kontaktujte nás na info@ciwf.cz. Snažíme se odpovídat na všechny komentáře do dvou pracovních dnů, ale vzhledem k velkému množství korespondence to může někdy trvat trochu déle. Děkujeme za vaše pochopení.