Ikona hledání

Klíč k řešení změny klimatu? Reforma zemědělství a výroby potravin

News Section Icon Zveřejněno 08.12.2020

Farmy Klima

25 nevládních organizací pod taktovkou CIWF zaslalo minulý týden dopis určený generálnímu tajemníkovi OSN, výkonnému tajemníkovi UNFCCC, předsedům vlád Velké Británie a Itálie (spoluhostitelé COP26) a předsedovi Evropské komise. Vyzýváme významné zástupce vybraných organizací, aby zajistili, že potravinářství a zemědělství budou mít vysokou prioritu v diskuzích na nadcházejícím summitu o změně klimatu v prosinci 2020 i na 26. konferenci smluvních stran OSN o změně klimatu (COP26) pořádané v listopadu 2021 v Glasgow.

V dopise zdůrazňujeme skutečnost, že navzdory tomu, že potravinový systém generuje přibližně 26 % celosvětových emisí skleníkových plynů, se diskuse o řešení klimatické změny obvykle soustředí na energii, fosilní paliva, dopravu a průmysl. Výroba potravin a zemědělství jsou však podstatnými faktory a je třeba brát v potaz i jejich významný dopad na životní prostředí.

Musíme začít jednat

Dopis dále vysvětluje, že za účelem splnění cílů Pařížské dohody je třeba přijmout okamžitá opatření vedoucí k omezení emisí produkovaných v potravinářském a zemědělském průmyslu.

„Ke splnění cílů Pařížské dohody musí všechna odvětví snížit své emise,“ říká Peter Stevenson, hlavní politický poradce CIWF.Bez velkého poklesu spotřeby masa a mléčných výrobků ve všech zemích kromě těch nejchudších, bude téměř nemožné se vyhnout nebezpečným úrovním změny klimatu. Jsme opravdu ochotni riskovat „usmažení“ naší planety kvůli chuti na kuřecí nugetky nebo vepřové kotlety?“

Navrhujeme řešení

S odvoláním na studie, které prokazují obrovský negativní dopad živočišné výroby na emise, dopis představuje několik reálných návrhů pro řešení situace včetně snížení celosvětové spotřeby masa, ryb a mléčných výrobků v rozvinutých zemích a přechodu k regenerativnímu zemědělství, jako je agroekologie a ekologické zemědělství, které podporují ukládání uhlíku v půdě a ve stromech.

Peter pokračuje: Je reálné splnit cíle Pařížské dohody, pokud přejdeme více na rostlinnou stravu a zavedeme regenerativní zemědělství. Vyzýváme proto světové vůdce, aby neodkladně podnikli důsledná opatření a zařadili potravinářství a zemědělství mezi priority na COP26 v Glasgow v listopadu 2021. “

Globe

Tento prohlížeč nepodporujeme. Prosím aktualizujte si prohlížeč pro zlepšení funkce a bezpečnosti. Máte-li jakékoli další dotazy, kontaktujte nás na info@ciwf.cz. Snažíme se odpovídat na všechny komentáře do dvou pracovních dnů, ale vzhledem k velkému množství korespondence to může někdy trvat trochu déle. Děkujeme za vaše pochopení.