Ikona hledání

News Section Icon Zveřejněno 12.11.2020

Dnes Senát Parlamentu České republiky svým hlasováním schválil zákaz klecí pro slepice s platností od roku 2027. Potvrdil tak rozhodnutí přijaté v září tohoto roku Poslaneckou sněmovnou. Dnešní hlasování má zásadní význam pro celý evropský kontinent, který se díky tomu přibližuje k ukončení používání klecí v chovech hospodářských zvířat. Compassion in World Farming (CIWF, Soucit ve světovém zemědělství) tento progresivní krok českých zákonodárců vřele vítá stejně jako deklaraci české vlády požadující zákaz klecových chovů nosnic na úrovni celé EU.

Konvenční holé klece pro slepice jsou v EU zakázány již od roku 2012, ale tzv. obohacené klece jsou stále povoleny. I ty jsou však pro zvířata krutým vězením. Každá slepice má prostor o velikosti papíru A4, což jí brání v přirozeném chování a naplňování základních potřeb, jako je popelení, hrabání nebo mávání křídly.

Romana Šonkova, zástupkyně CIWF v České republice, uvedla: „Toto hlasování je vítězstvím pro miliony slepic, které budou osvobozeny od života plného utrpení ve stísněných klecích.  Zákonodárci vyslali jasný signál českým drůbežářům, aby začali investovat do opravdu šetrných způsobů chovů, které budou i do budoucna celospolečensky přijatelné. Rok 2027 se zdá být vzdálený, nicméně většina velkých obchodních řetězců se zavázala ukončit prodej klecových vajec ve svých obchodech od roku 2025 a někteří obchodníci klecová vejce neprodávají již nyní. Ve skutečnosti tedy přechod na bezklecové systémy může proběhnout ještě rychleji.“

V různých typech klecí a kotců po celé EU je každý rok vězněno více než 300 milionů slepic, králíků, prasnic, telat, křepelek, kachen a hus. V říjnu 2020 přijala Evropská komise evropskou občanskou iniciativu Konec doby klecové s podpisy 1,4 milionu občanů EU, kteří vyzývají k ukončení všech klecových chovů zvířat v celé Evropě. Iniciativu podporuje také skupina poslanců Evropského parlamentu napříč politickými stranami.

Olga Kikou, vedoucí CIWF EU, ke schválení zákazu dodala: Dnešní skvělá zpráva z České republiky přibližuje Evropu k ukončení nehumánního chovu zvířat v klecích. Začátkem letošního roku si také Slovensko odsouhlasilo ukončení klecových chovů nosnic a Německo se rozhodlo ukončit používání individuálních kotců pro březí prasnice do roku 2030. Nyní je nejvyšší čas, aby tyto země EU následovala. Evropská komise musí vyslyšet výzvu 1,4 milionu evropských občanů a co nejdříve předložit legislativní návrhy na zákaz klecových chovů v celé EU.“

Na závěr je nutno dodat, že dnešní úspěch by se nekonal bez dlouhodobé podpory stále rostoucího počtu soucitných lidí. Děkujeme všem, kdo se zapojili do kampaně Konec doby klecové. Společně vytrváme a nevzdáme se, dokud všechny klece v Evropě nezůstanou prázdné!

Globe

Tento prohlížeč nepodporujeme. Prosím aktualizujte si prohlížeč pro zlepšení funkce a bezpečnosti. Máte-li jakékoli další dotazy, kontaktujte nás na info@ciwf.cz. Snažíme se odpovídat na všechny komentáře do dvou pracovních dnů, ale vzhledem k velkému množství korespondence to může někdy trvat trochu déle. Děkujeme za vaše pochopení.