Ikona hledání

Poslanci Evropského parlamentu vyzývají k ukončení klecových chovů

News Section Icon Zveřejněno 22.10.2020

Jsme nesmírně hrdí na to, že Peter Stevenson, náš hlavní politický poradce, získal Řád britského impéria. Seznam držitelů tohoto vyznamenání pro rok 2020, udělovaného na počest narozenin královny Alžběty, byl oficiálně zveřejněn 10. října 2020.

Peter

VÝZNAMNÁ UDÁLOST PRO HOSPODÁŘSKÁ ZVÍŘATA

"Jsem velice potěšen, že se mi dostalo takové pocty," říká Peter.Mít příležitost pracovat na zlepšení života hospodářských zvířat v Compassion in World Farming, jež má tak jasné hodnoty a silné odhodlání, je naprosto výjimečné."

Peterovi rodiče byli Češi, kteří v roce 1939 uprchli do Británie. Peter zde vystudoval ekonomii a právo na Trinity College na univerzitě v Cambridge a už více než tři desetiletí pracuje pro CIWF. Během této doby zásadním způsobem přispěl ke zlepšení welfare hospodářských zvířat. Hrál hlavní roli při prosazení zákazu klecí pro prasnice v Británii, na úrovni EU pak zákazu úzkých kotců pro telata, holých klecí pro nosnice, částečného zákazu klecí pro březí prasnice a uznání zvířat jako citlivých bytostí v Amsterodamské a poté v Lisabonské smlouvě platné pro všechny členské státy EU.

Peter Stevenson 1

POLITIKA JAKO NÁSTROJ PRO ZLEPŠENÍ

Jako ekonom i právník využíval a dále využívá svých odborných znalostí k přípravě návrhů zákonů pro britský parlament. Podobnou práci vykonává na úrovni EU, kde připravuje podklady pro poslance Evropského parlamentu. Kromě toho podává stížnosti k Evropské komisi, pokud některé členské státy neplní legislativu EU v oblasti welfare zvířat.

Kromě toho je Peter autorem souhrnných analýz právních předpisů EU o hospodářských zvířatech a dopadu pravidel Světové obchodní organizace (WTO ) na životní pohodu zvířat. Napsal mnoho kladně hodnocených odborných rešerší a zpráv o welfare kuřat chovaných na maso, o welfare ryb, o welfare zvířat během porážky a přepravy a také o ekonomice živočišné výroby.

Peter pokračuje: „Díky našim báječným příznivcům jsme dosáhli mnohého, ale stále je veliký kus práce před námi. Musíme chovat zvířata takovým způsobem, který jim umožňuje zažívat i pozitivní zkušenosti a který uznává, že každé zvíře je jedinec s vlastními jedinečnými vlastnostmi. Průmyslová výroba má na zvířata mechanický pohled a používá je jako nástroje, které lze zefektivnit. To není hodno lidského citlivého vnímání a soucitu. Uznejme, že zvířata nejsou stroje; jsou to blízká stvoření, která mají, stejně jako my, nárok na to mít radost ze života.

Peter A Philip

VYTRVALOST, TVRDÁ PRÁCE A OBĚTAVOST

Peter se stal jednou z nejuznávanějších osobností v oblasti welfare hospodářských zvířat. Jeho mimořádná vytrvalost, neuvěřitelně tvrdá práce a pozoruhodná obětavost mu umožnily dosáhnout obrovského respektu od kolegů nejen z CIWF, ale i z jiných nevládních organizací a od úředníků a politiků, u kterých loboval.

Sean Gifford, náš ředitel globálních kampaní, říká: „Nikdo z nás nedělá tuto obtížnou a důležitou práci kvůli ocenění nebo uznání, ale nedokážu si představit osobu, která by si zasloužila tuto poctu více. Peter nadále přispívá svými zkušenostmi a  odhodláním. Zlepšení welfare hospodářských zvířat je jeho životním posláním a dosáhl významných úspěchů. Miliony hospodářských zvířat mají díky jeho práci lepší život.“

„Spolupracovat s Peterem je pro mě opravdu velká čest. Je nesmírně ušlechtilý, pracovitý a má obrovské znalosti. Velice mě těší i to, že lásku ke zvířatům zdědil po své české mamince, jak sám často zmiňuje,“ dodává Romana Šonková, vedoucí týmu CIWF Česko, která se s Peterem zná už 15 let.

Globe

Tento prohlížeč nepodporujeme. Prosím aktualizujte si prohlížeč pro zlepšení funkce a bezpečnosti. Máte-li jakékoli další dotazy, kontaktujte nás na info@ciwf.cz. Snažíme se odpovídat na všechny komentáře do dvou pracovních dnů, ale vzhledem k velkému množství korespondence to může někdy trvat trochu déle. Děkujeme za vaše pochopení.