Ikona hledání

Skvělá zpráva! Americký stát Colorado zakázal klece pro nosnice

News Section Icon Zveřejněno 01.07.2020

1. července byl ve státě Colorado uzákoněn zákaz klecových chovů nosnic! Je to již 7. americký stát, který zakázal klece pro nosnice a 6. americký stát, který zakázal prodej klecových vajec na svém území.

Zákaz, který byl právě uzákoněn a začne plně platit od roku 2025, znemožňuje používání klecí na farmách v Coloradu a stanovuje standardy pro neklecové chovy slepic, krůt, kachen, hus a perliček a požaduje, aby všechna vejce prodávaná v tomto státě (původem z Colorada i odjinud) pocházela z neklecových chovů.

V České republice budou poslanci možná již příští týden hlasovat o podobném návrhu. Jedním z protiargumentů je tvrzení, že mimo zemí EU se všude jinde slepice chovají v klecích ještě horších, než jsou ty naše. Nejnovější zpráva z USA toto tvrzení však vyvrací. Naopak Evropa začíná v tomto směru zaostávat.

Romana Šonková, zástupkyně Compassion in World Farming v ČR a členka výboru evropské občanské iniciativy Konec doby klecové, zprávu komentuje: „Pokrokový zákon v Coloradu, který vysvobodí více než 5,5 milionů slepic z klecí, velice vítáme. Boří totiž jeden z mýtů často používaných zemědělskou lobby i samotným ministrem zemědělství. Věříme, že i díky tomu v Poslanecké sněmovně převáží názor, že je v celospolečenském zájmu zavést zákaz klecových chovů s podobně dlouhým přechodným obdobím v ČR, a jít tak naproti nezvratnému celosvětovému trendu požadujícímu nejen humánnější zacházení se zvířaty, ale také udržitelnou výrobu potravin, která neškodí lidem, přírodě a celé planetě.”

Přečtěte si více zde

Globe

Tento prohlížeč nepodporujeme. Prosím aktualizujte si prohlížeč pro zlepšení funkce a bezpečnosti. Máte-li jakékoli další dotazy, kontaktujte nás na info@ciwf.cz. Snažíme se odpovídat na všechny komentáře do dvou pracovních dnů, ale vzhledem k velkému množství korespondence to může někdy trvat trochu déle. Děkujeme za vaše pochopení.