Ikona hledání

Francie zahájila občanské referendum pro zvířata

News Section Icon Zveřejněno 09.07.2020

Fr Referendum

Francie začátkem července odstartovala své historicky první referendum zabývající se ochranou zvířat.

Na slavnostním zahájení této významné iniciativy se naše francouzská kancelář připojila ke známému novináři a zastánci práv zvířat Hugo Clémentovi a k několika předním lídrům ze světa byznysu. Spolu s dalšími organizacemi a řadou významných osobností se ve Francii pokoušíme změnit právní předpisy a zajistit lepší ochranu zvířat.

ŠEST OPATŘENÍ PRO OCHRANU ZVÍŘAT

Toto společně iniciované referendum požaduje šest opatření na ochranu zvířat. Tato opatření sestávají z těchto zákazů:

  • chovu kožešinových zvířat
  • štvanic se psy a jiných „tradičních“ metod lovu, jako jsou ptačí pasti
  • veřejných vystoupení s volně žijícími zvířaty, jako jsou cirkusy
  • pokusů na zvířatech, kde lze použít alternativní metody
  • klecových chovů od 1. ledna 2025
  • průmyslových velkochovů od roku 2040 . Toto opatření zahrnuje také okamžité moratorium na budování jakékoli nové intenzivní farmy zvířat; všechna nová povolení pro stavbu farem budou muset zaručit, že zvířata budou mít přístup do venkovního výběhu nebo na pastvinu.

MOC OBČANŮ ZLEPŠIT BUDOUCNOST

Léopoldine Charbonneaux, naše ředitelka CIWF France, uvedla: Je nám ctí být součástí tohoto referenda. Spolu s našimi partnerskými organizacemi bychom mohli ukončit klecové chovy ve Francii a stát se jednou z prvních zemí, která zavedla zákaz výstavby nových intenzivních farem, a zlepšila tak životy milionů hospodářských zvířat.“

Referendum umožňuje občanům změnit zákon. Vyžaduje sběr čtyř milionů podpisů do devíti měsíců od jejího zahájení a musí být schváleno nejméně 185 poslanci francouzského parlamentu. Je to nástroj přímé demokracie podobný Evropské občanské iniciativě (EOI) Konec doby klecové, kterou jsme spustili v září 2018.

Díky více než 1,5 milionu podpisů byla tato EOI vůbec nejúspěšnější iniciativou pro hospodářská zvířata. Tato obrovská vlna podpory dokazuje, že životní pohoda a ochrana zvířat jsou prioritou pro občany na národní i evropské úrovni, a proto by měla být také prioritou pro národní vlády a instituce EU.

Zjistěte, jak se jednotlivé země  EU přibližují k bezklecové budoucnosti  a jak můžete pomoci ukončit dobu klecovou.

Globe

Tento prohlížeč nepodporujeme. Prosím aktualizujte si prohlížeč pro zlepšení funkce a bezpečnosti. Máte-li jakékoli další dotazy, kontaktujte nás na info@ciwf.cz. Snažíme se odpovídat na všechny komentáře do dvou pracovních dnů, ale vzhledem k velkému množství korespondence to může někdy trvat trochu déle. Děkujeme za vaše pochopení.