Ikona hledání

Certifikační systémy ryb: Co skutečně certifikují?

News Section Icon Zveřejněno 22.07.2020

Aktualita Ryby

Právě jsme zahájili novou fázi naší kampaně RyboLove, která je zaměřena na hlavní globální certifikační systémy ryb.

Šokující pravda

Mnoho spotřebitelů, kteří si chtějí kupovat produkty s vyšším welfare ryb, spoléhá na značení certifikačních systémů. Nicméně, když jsme provedli analýzu welfare standardů těchto systémů, odhalili jsme šokující pravdu: ryby certifikované těmito systémy trpí. Mnoho z nich vede bídné životy v přeplněných nádržích či klecích a mnohé další zakoušejí dlouhé a bolestivé umírání.

Tyto systémy se soustřeďují především na udržitelnost rybích populací a životního prostředí, což je jistě důležitá práce. Nicméně v současné době některé z nich vůbec neobsahují kritéria pro ochranu životní pohody zvířat. Některé z těchto systémů povolují nepřijatelné praktiky:

  •       hladovění ryb po dobu až 14 dní,
  •       natěsnání ryb v holých nádržích či klecích,
  •       usmrcování pomalým a bolestivým způsobem bez rychlého a účinného omráčení,
  •       střílení tuleňů a zraňování delfínů.

Naléhavá žádost o změnu

To je prostě nepřijatelné, a proto požadujeme, aby společnosti The Marine Stewardship Council (MSC), Aquaculture Stewardship Council (ASC), Best Aquaculture Practices (BAP), Friend of the Sea (FOS) a GLOBALG.A.P. zavedly nebo zpřísnily své standardy pro welfare ryb.

Letos v červnu jsme zadali průzkum veřejného mínění u agentury YouGov* a v ČR jsme zjistili, že:

  • 48 % zúčastněných nemá jasnou představu o tom, zda certifikáty chrání welfare ryb, protože nevědí, nakolik certifikační systémy dodržují standardy pro welfare.
  • Téměř 2/3 dotázaných (63 %) si myslí, že poškozování volně žijících zvířat, zbytečné hladovění ryb a dlouhá a bolestivá porážka ryb (ať už volně žijících či faremně chovaných) jsou nepřijatelné.
  • V souladu s tím pak průměrně 66 % respondentů považuje za nepřijatelné, že nejznámější certifikační systémy takovéto praktiky povolují.
  • 77 % dotázaných je přesvědčeno, že certifikační systémy by měly zlepšit standardy pro welfare ryb nebo tyto standardy zavést, pokud nejsou obsaženy v jejich současných požadavcích.

Barbarské praktiky

Lucie Moravcová, koordinátorka kampaně RyboLove v CIWF Česko, říká: Výsledky nedávného průzkumu veřejného mínění mluví jasně: Češi považují za nepřijatelné, aby se používaly kruté praktiky jako třeba dlouhé a bolestivé usmrcování ryb. Tak proč se to pořád děje? Ryby ve velkochovech i při lovu v přírodních vodách nesmírně trpí. V průmyslových velkochovech - v nádržích či sítích - jsou natěsnány po tisících. V průběhu usmrcování jsou často plně při vědomí, zatímco se zmítají v boji o svůj život. Jsou to inteligentní, emocionální zvířata, která jsou schopná trpět i cítit bolest. Ve skutečnosti jsou ryby těmi nejvíce zneužívanými zvířaty na světě. Certifikační společnosti musí neprodleně zlepšit své standardy pro jejich welfare.

Ryby si zaslouží plnohodnotný život

CIWF požaduje, aby certifikační společnosti implementovaly celou řadu kritérií pro welfare ryb nebo zlepšily ta, která už mají. A to včetně následujících:

  • poskytnutí dostatečného prostoru k tomu, aby ryby mohly projevovat své přirozené chování,
  • snížení počtu dní, kdy ryby hladoví před porážkou, 
  • metody rychlého a bezbolestného usmrcení, 
  • zákazu zabíjení volně žijících zvířat, jako např. tuleňů či delfínů.

Romana Šonková, vedoucí CIWF Česko, říká: Všechna hospodářská zvířata si zaslouží žít plnohodnotný, spokojený život. Na miliardy ryb se ale úplně zapomíná a jejich ochrana je naprosto nedostatečná. Přestože už existuje množství vědeckých studií prokazujících jejich inteligenci a citlivost, stále tiše trpí. Protože samy za sebe mluvit nemohou, je potřeba, abychom se jejich hlasem stali my.

Zapojte se!

Certifikační systémy mají obrovskou moc ochránit miliardy ryb před utrpením. Prosím napište jejich ředitelům hned teď.

* Průzkum veřejného mínění byl proveden v období od 3. do 8. června 2020. Všechna čísla, pokud není uvedeno jinak, poskytl YouGov Plc. Průzkum proběhl online a zúčastnilo se ho celkem 1007 dospělých osob v ČR. Výsledky byly váženy tak, aby byly reprezentativní pro celou dospělou populaci v ČR (18+). Všechny výpočty provedl CIWF. Kompletní výsledky jsou k dispozici zde.



Globe

Tento prohlížeč nepodporujeme. Prosím aktualizujte si prohlížeč pro zlepšení funkce a bezpečnosti. Máte-li jakékoli další dotazy, kontaktujte nás na info@ciwf.cz. Snažíme se odpovídat na všechny komentáře do dvou pracovních dnů, ale vzhledem k velkému množství korespondence to může někdy trvat trochu déle. Děkujeme za vaše pochopení.