Ikona hledání

Konec doby klecové: Naděje se mění v akci

News Section Icon Zveřejněno 03.06.2020

Představte si, jak zvířata žijí své životy beze strachu a nejsou vězněna v klecích. Mohou se volně pohybovat a dělat, co zrovna chtějí a co je pro ně přirozené. Zkrátka svobodně žít život, který stojí za to.

S vaší podporou se tento sen stává skutečností. 

Sběr podpisů pro naši evropskou občanskou iniciativu (EOI) Konec doby klecové pro hospodářská zvířata byl uzavřen v září 2019 s počtem rekordních 1,6 milionu získaných podpisů. Každý, kdo tuto petici podepsal, věří stejně jako my všichni, že více než 300 milionů zvířat trpících v klecích po celé Evropě si zaslouží žít lépe.

Nyní se věci dávají do pohybu!

Děláme vše pro to, aby naše společné poselství soucitu bylo vyslyšeno

Zde jsou některé důležité kroky, které CIWF spolu s našimi partnery (celkem přes 170 organizací po celé EU!) pro zvířata v klecích podnikly:

  • Ověřování všech podpisů pro EOI, aby ani jeden nepřišel nazmar

Během posledních několika měsíců jsme zajišťovali, aby každý členský stát prověřil platnost všech podpisů sesbíraných od svých občanů. EOI není „normální” petice - je to spíše takové volební referendum, takže každý podpis musí být ověřen podle zadaných osobních údajů. Tento proces je již dokončen a my se těšíme na odhalení výsledného počtu podpisů na konci tohoto roku.

  • Zaslání naší společné výzvy předním politikům

Poslali jsme otevřené dopisy nově jmenovaným nejvyšším představitelům EU a vládám členských států, v nichž je vyzýváme, aby podpořili ukončení používání klecí v chovech zvířat v EU.

  • Posilování lobbyingu

Komisařka pro zdraví a bezpečnost potravin Stella Kyriakides se setkala se zástupci EOI Konec doby klecové a přislíbila na podporu naší iniciativy účast na výstavě k této kampani pořádané přímo na půdě Evropského parlamentu. Nadále pokračujeme v komunikaci s vědci, akademiky i obchodníky.

  • Prosazování zákazu klecových chovů nosnic v ČR

V současné době se v českém parlamentu projednává novela zákona na ochranu zvířat, jejíž součástí je návrh zákazu klecových chovů nosnic. Pracujeme na všech frontách, abychom tento návrh prosadili a české slepice z klecí vysvobodili co nejdříve.

Jak bude kampaň Konec doby klecové pokračovat?

V souvislostí s pandemií COVID 19 jsme museli upravit své plány na příštích několik měsíců. Plánujeme předat podpisy pro EOI už koncem tohoto roku, což zahájí tříměsíční lhůtu pro formální reakci Komise a debatu v Evropském parlamentu.

Díky souvislostem průmyslových velkochovů a rizikem pandemií je naše práce nyní ještě důležitější než kdy jindy. Trvalé ustájení zvířat v uzavřených halách zvyšuje riziko vypuknutí a šíření nemocí, říká Romana Šonková, vedoucí týmu CIWF Česko. „Konec doby klecové je skutečně největší politickou výzvou v historii welfare hospodářských zvířat.Nyní máme v ČR jedinečnou příležitost prosadit zákaz klecí pro nosnice a stát se tak příkladem pro ostatní země. Nejkratší cesta ke Konci doby klecové v EU vede totiž přes zákazy klecí v jednotlivých členských státech," dodává.

Plánujeme předat podpisy pro EOI už koncem tohoto roku, což zahájí tříměsíční lhůtu pro formální reakci Komise a debatu v Evropském parlamentu. Sledujte nás a buďte informováni o dalším dění. Přihlaste se níže k odběru zpravodaje, ať Vám nic neunikne.

Sledujte nás a dozvídejte se o dalším dění.

Globe

Tento prohlížeč nepodporujeme. Prosím aktualizujte si prohlížeč pro zlepšení funkce a bezpečnosti. Máte-li jakékoli další dotazy, kontaktujte nás na info@ciwf.cz. Snažíme se odpovídat na všechny komentáře do dvou pracovních dnů, ale vzhledem k velkému množství korespondence to může někdy trvat trochu déle. Děkujeme za vaše pochopení.