Ikona hledání

Poslanci Evropského parlamentu vznesli požadavek na zavedení daně z masa

News Section Icon Zveřejněno 10.02.2020

Ve středu 5. 2. se na půdě Evropského parlamentu konal seminář na téma Skutečná cena masa. Zúčastnili se ho europoslanci, členové nevládních organizací a zástupci obchodních firem. V plně obsazené místnosti se diskutovalo o nutnosti zohlednění negativních dopadů živočišné výroby v ceně masa a dalších živočišných potravin. Účastníci vyzvali EU, aby se v této věci ujala iniciativy.

Skutecnacenamasa1

Akci uspořádali europoslanci Bas Eickhout (Nizozemsko, Zelení / EFA), Mohammed Chahim (Nizozemsko, S&D) a Sylwia Spurek (Polsko, S&D) ve spolupráci s naší bruselskou kanceláří CIWF EU a koalicí TAPP (The True Animal Protein Price Coalition – Koalice za skutečnou cenu živočišných bílkovin). Jejím účelem bylo zahájit debatu o negativních dopadech živočišné výroby. Zúčastnili se jí europoslanci z Německa, Nizozemí, Itálie a Lucemburska. Škoda, že čeští europoslanci chyběli!

Skutecnacenamasa0

Spolupořadatelka europoslankyně Sylwia Spurek seminář zahájila apelem ke změně: Produkce živočišných potravin je hrozbou pro klima, příčinou vážných lidských chorob i příčinou utrpení a usmrcování zvířat“.

Výzkumník společnosti CE Delft Robert Vergeer představil politikům návrh, jenž má přimět zemědělský sektor ke snížení jeho výrazné ekologické stopy a povzbudit spotřebitele ke konzumaci udržitelnější stravy

Ředitel koalice TAPP Jeroom Remmers žádal zúčastněné europoslance, aby sladili potravinovou politiku EU s jejími ambicemi v oblasti životního prostředí a klimatu tím, že zajistí, aby ceny potravin zahrnovaly náklady za emise skleníkových plynů.

Environmentální a spotřebitelské nevládní organizace i zástupci ekologického zemědělství obdrželi symbolické šeky na částku, kterou by občané mohli získat z daní z masných produktů. Tyto příjmy by pak mohly být přerozděleny tak, aby se snížila cena ovoce a zeleniny, a mohly by také pomoci lidem s nízkými příjmy a v rozvojových zemích.

Skutecnacenamasa2

Sini Eräjää, Greenpeace EU

Průmyslové velkochovy mají negativní dopad nejen na životní prostředí a naše zdraví, ale postihují také samotná zvířata. „Věříme, že prvním krokem je odstranění dotací jdoucích do sektoru průmyslových velkochovů a zavedení daní z těchto nezdravých a nehumánně produkovaných potravin,“ řekla Olga Kikou, vedoucí kanceláře CIWF EU.

Spolupořadatel europoslanec Mohammed Chahim událost uzavřel prohlášením: „Neexistuje nic takového jako malý venkovský farmář se dvěma ovcemi, deseti kravami a deseti prasaty, který miluje svá zvířata a nakonec získá nějakou malou dotaci…  V některých zemích jde 80 % zemědělských dotací EU největším čtyřem až pěti podnikatelům v zemi. Proč bychom měli dotovat tyto podniky se zisky v milionech někdy i miliardách EURO?" A to je přesně to, co se bohužel děje i v u nás. Je načase nastartovat zásadní změnu zemědělské politiky!

Globe

Tento prohlížeč nepodporujeme. Prosím aktualizujte si prohlížeč pro zlepšení funkce a bezpečnosti. Máte-li jakékoli další dotazy, kontaktujte nás na info@ciwf.cz. Snažíme se odpovídat na všechny komentáře do dvou pracovních dnů, ale vzhledem k velkému množství korespondence to může někdy trvat trochu déle. Děkujeme za vaše pochopení.