Ikona hledání

Konec doby klecové pro slepice na Slovensku

News Section Icon Zveřejněno 15.02.2020

Konec doby klecové pro slepice na Slovensku má jasný termín: 1.1. 2030

Minulý týden (7. února) podepsalo Ministerstvo zemědělství a rozvoje venkova, Unie drůbežářů a Svaz obchodu na Slovensku průlomové memorandum stanovující, že všichni slovenští producenti vajec přejdou do roku 2030 z klecových technologií na alternativní neklecové systémy (podestýlkové, voliérové či výběhové chovy). 

Dobra Zprava Slovensko

Slovensko prošlapává cestu

Všechny tři zúčastněné strany uvedly jako důvod společného memoranda zvyšující se společenský tlak na odklon od klecových vajec. V současnosti až 80 % slovenských vajec pochází z obohacených klecových chovů, což vytváří riziko, že slovenská vejce zmizí brzy z trhu díky stále se zvyšující poptávce po vejcích od slepic s vyšším welfare.

Memorandum je posíleno účastí Svazu obchodu SR, která zaručuje, že i po přechodu na neklecové systémy budou slovenští obchodníci upřednostňovat vejce ze slovenských chovů. To umožní slovenským spotřebitelům nákup kvalitních vajec z neklecových chovů a zároveň zachová soběstačnost Slovenska v produkci vajec.

Vítáme tento zásadní krok správným směrem, jehož nezbytným impulzem byla usilovná práce nevládních organizací Humánny Pokrok a Sloboda Zvierat, členů celoevropské koalice kampaně Konec doby klecové. Pokrok v podobě slovenského memoranda jasně prokazuje, že společenský tlak na národní i evropské úrovni vede k politickým rozhodnutím ve prospěch zvířat.

Česko dalším evropským lídrem?

„Gratulujeme našim slovenským kolegům k tak významnému úspěchu. Ačkoli je 10 let dlouhá doba, je zřejmé, že slovenští producenti vajec nebudou moci čekat s přestavbou svých chovů až do posledního dne přechodného období. Věříme, že stále se zvyšující poptávka spotřebitelů a obchodníků po neklecových vejcích přechodnou dobu ve skutečnosti ještě zkrátí,” říká Romana Šonková, vedoucí CIWF Česko a koordinátorka koalice Konec doby klecové v ČR a SR. 

Teď je na řadě Česká republika. Naši zákonodárci mají nyní v rámci projednávání zákona na ochranu zvířat jedinečnou možnost vyslyšet stále sílící hlas laické i odborné veřejnosti volající po ukončení klecových chovů v Česku. Pevně doufáme, že šanci zařadit Českou republiku mezi evropské lídry již nezvratného trendu nepropasou,” dodává s velkou nadějí Šonková.

 

Globe

Tento prohlížeč nepodporujeme. Prosím aktualizujte si prohlížeč pro zlepšení funkce a bezpečnosti. Máte-li jakékoli další dotazy, kontaktujte nás na info@ciwf.cz. Snažíme se odpovídat na všechny komentáře do dvou pracovních dnů, ale vzhledem k velkému množství korespondence to může někdy trvat trochu déle. Děkujeme za vaše pochopení.