Ikona hledání

Milujeme své děti dostatečně?

News Section Icon Zveřejněno 09.01.2020

Novoroční poselství od Philipa Lymberyho, ředitele Compassion in World Farming

Novorozené dítě je nádherný dar a rodině přináší spoustu nového: hlubokou lásku, nové zkušenosti, radost, úžas a novou naději pro lidstvo.

Photo credit Jenny Carter

Dítě narozené v současné době může žít déle než 100 let díky správné stravě a lékařské péči. Jakou budoucnost čeká tento svět a jakým výzvám budou naše děti čelit, až vyrostou a zestárnou? Milujeme je natolik, abychom se vzdali pohodlí a současného životního stylu, a uzdravili tak naši nemocnou planetu?

Budiž nám odpuštěn strach o jejich budoucnost. Náš svět je hluboce rozpolcen. Rozdělen podle našich potřeb, přání a postojů. Krátkodobé obchodní zájmy mají přednost před láskou k sobě navzájem a před ochranou našich přírodních zdrojů a celé přírody, naší matky. To je velmi smutný stav. Myšlenky na budoucnost nás trápí. Bohužel většina světa stále považuje stávající způsoby podnikání za normální a je těžké nebýt z toho skleslý.

Kritická situace týkající se klimatických změn a poškozeného potravinového systému je velmi nepříjemnou zprávou, ale zároveň naší největší výzvou. Rozvoj průmyslového zemědělství vedl k zabrání půdy pro pěstování obilovin, které by mohli jíst lidé, na výrobu krmiv pro hospodářská zvířata. Díky tomu vytváříme obrovské množství emisí, vytlačujeme původní volně žijící zvířata, ztrácíme biologickou rozmanitost a narušujeme přírodní rovnováhu. Je to začarovaný kruh, který ničí náš svět. Přesto je to některými mocnými hlavami států popíráno a ostatními ignorováno.

V jádru tento problém nasvědčuje tomu, že v ohrožení je také naše samotná lidskost, schopnost naslouchat, být laskaví, ohleduplní a soucitní. V neposlední řadě brát ohled na všechna zvířata, která sdílejí naši planetu, a na generace, které ji přijdou obývat po nás.

Když se všichni díváme do budoucnosti, je nám jasné, že svět nikdy nebude zcela dokonalým místem, vždyť jsme lidé. Naději na lepší zítřky mi však dávají příběhy o lidském úsilí a laskavosti vůči ostatním bytostem, které pozvedávají lidského ducha. Věřím v naši schopnost milovat, pečovat a dělat správnou věc i navzdory zdánlivě nepřekonatelným překážkám. Což nás také činí lidmi.

Je velmi pozoruhodné, že mladá generace přebírá vedení v čele s takovými představiteli, jako je Greta Thunbergová, šestnáctiletá švédská klimatická aktivistka, která probudila svět. Mladí lidé na celém světě nám nyní připomínají, že právě my jsme tou první generací, která ví, že máme pouhých 12 let na vyřešení příčin klimatické krize, ale také první generací, která s tím může a musí něco udělat.

Dovolte mi využít této příležitosti a popřát vám velmi radostný, zdravý a pokojný nový rok. Upřímně děkuji všem, kdo jsou starostliví a soucitní k ostatním lidem, všem zvířatům a našemu životnímu prostředí. Užívejte si také potěšení a pocity radosti, jež nám přináší laskavé činy, a vždy věřte v sebe samé. Protože každý z nás má schopnost něco změnit, a já jsem přesvědčen, že společně uděláme ze světa lepší místo pro naše děti, pro nás všechny i pro hospodářská zvířata.

Děkuji.

Pokud vás tento blog zaujal a chcete vědět více o tom, jak konzumace méně masa, mléčných výrobků a vajec snižuje dopad chovu zvířat na životní prostředí a zdraví naší planety, použijte odkaz.

Globe

Tento prohlížeč nepodporujeme. Prosím aktualizujte si prohlížeč pro zlepšení funkce a bezpečnosti. Máte-li jakékoli další dotazy, kontaktujte nás na info@ciwf.cz. Snažíme se odpovídat na všechny komentáře do dvou pracovních dnů, ale vzhledem k velkému množství korespondence to může někdy trvat trochu déle. Děkujeme za vaše pochopení.