Ikona hledání

Lesní požáry v Austrálii: Co znamenají pro budoucnost planety?

News Section Icon Zveřejněno 26.01.2020

Kdo by nebyl zasažen touto lidskou a ekologickou katastrofou způsobenou  australskými požáry? I my v Compassion sdílíme upřímný zármutek s rodinami 23 obětí, kteří při nich přišli o svůj život. Bylo již zničeno více než 1 200 domů. Ministr dopravy v Novém Jižním Walesu Andrew Constance porovnal zničení milionu hektarů plochy s devastujícími následky atomové bomby.

Koala Shields Her Baby
Koala chrání své mládě uprostřed doutnajících keřů. Patří k těm šťastnějším, protože byly zachráněny před požárem v zázemí Gold Coast a nyní se zotavují v nemocnici pro divoká zvířata. (Zdroj: Jimboomba Police)

Jen v Novém Jižním Walesu (NSW) bylo požáry postiženo přibližně 480 milionů zvířat. Mnoho z nich zemřelo v plamenech. Snímky koal, které uvízly v hořících keřích, kde našlo smrt asi 25 000 z nich, rvou srdce. Jiné druhy jako ptáci nebo rychle se pohybující savci mohli prchat před zuřivým ohněm do nejisté budoucnosti. Vždyť lokalita, ve které žili celý život, za nimi doslova zmizela v oblaku dýmu.

Zuřící ohně Austrálie jsou dramatickým příkladem toho, jaký masivní dopad má extrémní počasí na tuto planetu, a tento jev sílí spolu s oteplováním klimatu. 

Tyto události jsou alarmující zprávou a vyžadují okamžitá jednání o řešení otázek týkajících se změny klimatu a jejích klíčových faktorů. Jedním z nich je i nadměrná spotřeba masa a mléčných výrobků.

Současná australská tragédie je srovnatelná s požáry minulého léta, které se prohnaly Amazonií. I tyto plameny byly poháněné celosvětovou neovladatelnou chutí na levné maso. Produkce sóji pro zkrmení zvířatům z průmyslových velkochovů se rozrůstá na místa využívaná jako pastviny pro dobytek a tlačí jeho stáda dále do lesa, kde se spalují stromy, aby zde místo nich vznikla další zemědělská půda.

„Vzpomínám si na to, co jsem viděl na Sumatře, kde v pralese, domově orangutanů, tygrů a slonů byly založeny požáry, aby mohl vzniknout prostor pro další palmové plantáže za účelem výroby palmového oleje pro potravinářský průmysl a pro krmení zvířat z velkochovů. Palmové jádro je totiž běžnou součástí krmiva pro skot chovaný pro maso a mléčné výrobky v Evropě. Čtrnáct dní jsem tam pobýval a cítil silný smog ze spalování stromů. Bylo to tak špatné, že úřady nepovolovaly vzlet letadel a vyhlásily stav nouze.“ vzpomíná Philip Lymbery, CEO CIWF.

Průmyslové velkochovy nejsou jen největší příčinou týrání zvířat na planetě, jsou také hlavním důvodem rozpadu rovnováhy ve volné přírodě.

Australian Bush Fires Credit DICK EUSSEN 600X399
Dravci krouží nad menšími živočichy prchajícími z plamenů. (Zdroj: Dick Eussen)

Australské lesní požáry jasně ukazují, že jakmile se podnebí zahřívá, přírodní rovnováha se zcela rozpadne, což bude mít další devastující dopady na zvířata i lidi.

Vstupem do nového desetiletí dostáváme poslední šanci začít aktivně řešit příčiny změny klimatu. Vědci varují, že nemáme o moc více než 10 let na to, abychom zastavili globální oteplování, které se jinak dostane na katastrofální úroveň.

Snažme se tuto dekádu přimět vlády, společnost a její vůdce, aby se vážně zabývali otázkou změny klimatu. Tyto aktivity musí zahrnovat důkladné kroky vedoucí k řešení klíčových faktorů globálního oteplování, včetně průmyslových velkochovů a nadměrné spotřeby masa a mléčných výrobků. Pokud se nebudeme zabývat naší stravou s nadbytkem „levného“ masa, změna klimatu se bude i nadále vymykat kontrole.

Živočišná výroba přispívá ke tvorbě většího množství skleníkových plynů než emise ze všech vlaků, letadel a aut dohromady na celém světě.

Sheep In Australian Bush Fires Credit ABC News Matt Roberts 600X400
Dvě ovce, popálené, ale stále naživu uprostřed keřů v NSW.  (Zdroj: ABC News | Matt Roberts)

I my v CIWF vstupujeme do této nové dekády s odhodláním. Zdvojnásobujeme proto naše úsilí o ukončení průmyslových velkochovů. Budeme hlasitěji a odvážněji požadovat ukončení týrání zvířat a nadměrné spotřeby živočišných produktů. Děkujeme, že jste s námi. Zůstaňte v kontaktu a sledujte pravidelné aktualizace o tom, jak se můžete ještě více zapojit do této bitvy o naši planetu.

Pokud byste chtěli poskytnout dar na pomoc zvířatům postiženým požáry, rádi bychom vám navrhli, abyste věnovali dar dobře fungující neziskové organizaci Animals Australia, se kterou aktivně spolupracujeme na zastavení vývozu živých zvířat. Chcete-li se dozvědět více, použijte tento odkaz, děkujeme! 

Globe

Tento prohlížeč nepodporujeme. Prosím aktualizujte si prohlížeč pro zlepšení funkce a bezpečnosti. Máte-li jakékoli další dotazy, kontaktujte nás na info@ciwf.cz. Snažíme se odpovídat na všechny komentáře do dvou pracovních dnů, ale vzhledem k velkému množství korespondence to může někdy trvat trochu déle. Děkujeme za vaše pochopení.