Ikona hledání

VÁNOCE PRO KAPRY

News Section Icon Zveřejněno 03.12.2019

Cesta kapra na štědrovečerní stůl je plná bolesti a utrpení

Na Vánoce se každý těší. Je to čas strávený s rodinou, přáteli, všude je plno jídla a příjemná atmosféra. Tyto svátky však mají i svou temnou stránku. Je jí tradice prodeje vánočních kaprů. Než se váš kapr dostane na štědrovečerní tabuli, urazí dlouhou a strastiplnou cestu. Ta začíná při podzimním výlovu rybníků a sádkování. Neustálé převážení a manipulace je pro něj velikým stresem. Kapr trpí teplotními šoky, nedostatkem kyslíku i prostoru. Během přesýpání z kádí zažívá další dávku bolesti, kdy je omlácen o kraje kádě a stovky dalších kaprů. Oproti jeho nastavenému biorytmu, kdy tráví čas ve stavu zimního spánku na dně rybníka, je tento proces naprosto proti jeho přirozenému chování. Proto takto vystresované a vyčerpané zvíře, i přes snahu mnohých lidí vrátit jej poté zpět do rybníka, umírá.

Zabíjení kaprů na ulici je nehumánní. Lidé, kteří zvířata na stáncích zabíjejí, jsou většinou brigádníci bez řádné kvalifikace.

Istock 502789146

Když už se kapr konečně dostane na místo prodeje, jeho trýznění pokračuje. V malých kádích, kde je během prodeje přechováván, je držen v naprosto nevyhovujících podmínkách. Alarmující je též fakt, že na stáncích většinou pracují brigádníci bez znalostí, jaké se požadují například u zaměstnanců jatek. Kapr tedy může být zabíjen neodborně a zbytečně se trápit.

Spolu s Polskem patří Česká republika k největším producentům kaprů v Evropské unii. Vyprodukujeme tak zhruba 18 tisíc tun (25 % z celkové produkce v EU). Tato statistika může odpovídat milionům zvířat, z čehož většina se prodává do obchodů nebo přímo zákazníkovi ještě zaživa. Odhaduje se, že jen cca 15 % je usmrceno na jatkách.

Ukončeme zbytečné utrpení kaprů

Někdy bývá živý kapr ze stánku přenášen domů v igelitové tašce bez vody, kde se dusí. V domácnosti je pak vypuštěn do vany. To je pro kapra zcela neznámé prostředí, kde zažívá další teplotní šok a stres.

Pojďme společně toto týrání zastavit! Jak můžete kaprům nejvíce pomoci?

  1. Podepište naši petici, která požaduje zákaz prodeje živých ryb na stáncích a v obchodech.
  2. Nepodporujte prodej živých ryb na stáncích či v obchodech a kupujete-li kapra, vyberte již zpracovaného.
  3. Vyzkoušejte něco nového a uvařte si na štědrovečerní tabuli jídlo, které pochází ze zdrojů šetrných ke zvířatům i životnímu prostředí. Výborných receptů je plný internet, můžeme doporučit například www.veganotic.cz.

Buďte hlasem pro němé kapry. Soucit a lidskost patří k člověku nejen o Vánocích.

Děkujeme.

Váš tým CIWF Česko

Globe

Tento prohlížeč nepodporujeme. Prosím aktualizujte si prohlížeč pro zlepšení funkce a bezpečnosti. Máte-li jakékoli další dotazy, kontaktujte nás na info@ciwf.cz. Snažíme se odpovídat na všechny komentáře do dvou pracovních dnů, ale vzhledem k velkému množství korespondence to může někdy trvat trochu déle. Děkujeme za vaše pochopení.