Ikona hledání

Udržitelná strava

News Section Icon Zveřejněno 19.12.2019

Lepší pro lidi, zvířata i planetu

Udrzitelna Strava

V současné době je jedna třetina obilovin vypěstovaných na světě každý rok využita na krmení 70 miliard hospodářských zvířat chovaných pro produkci masa, vajec a mléčných výrobků. Většina z nich se chová v průmyslových velkochovech.

Se zvyšujícím se tlakem na využívání světových zdrojů potravin a s miliony lidí, kteří se nemohou uživit, vnímáme, že je dále neudržitelné a morálně pochybné pokračovat v chovu tolika hospodářských zvířat v tak intenzivních systémech a krmit je plodinami, které by mohly být využity pro lidské potřeby.

Dalším negativním aspektem je to, že průmyslové velkochovy produkují velké množství odpadu. Ten často znečišťuje místní vodní zdroje a zvyšuje riziko šíření zvířecích chorob.

Jezme „welfarové“ potraviny  

Živočišné produkty z chovů s vyššími standardy welfare způsobují zvířatům menší utrpení. Jejich nákupem podporujeme investice do chovů poskytující zvířatům lepších životní pohodu, které jsou méně koncentrované a představují menší riziko pro zvířata, lidi i planetu.

Jezme méně

Jíst méně masa, mléčných výrobků a vajec snižuje dopad intenzivního chovu zvířat na životní prostředí a zlepšuje kvalitu našeho zdraví.

Většina lidí na západě jí více bílkovin, než potřebují. Nasycený tuk v mnoha masných a mléčných výrobcích je v této vysoké míře zdraví škodlivý a může přispívat k obezitě, cukrovce typu 2 a srdečním onemocněním. Světoví odborníci na rakovinu říkají, že červené maso může být spouštěcím faktorem u některých druhů rakoviny, a že by se lidé měli vyvarovat konzumaci zpracovaného masa, jako jsou salámy či klobásy.

Chovy hospodářských zvířat jsou zodpovědné za produkci nejméně 14 % skleníkových plynů. To je další důvod k tomu je výrazně omezit.

Masná a mléčná výroba také využívá obrovské množství obilovin a sóji pěstovaných pro krmení zvířat  a stále vzácnější vodu. Jak řekl Dr. Pachauri, předseda Mezivládního panelu pro změnu klimatu (IPCC): „Prosím, jezte méně masa. Maso je komodita s velmi vysokými emisemi uhlíku.“

Jíst méně a volit pouze výrobky vyšší welfare kvality je potřebným krokem, který CIWF doporučuje každému člověku.

CIWF je zakládajícím členem v řídícím výboru aliance nazvané „Jíst lépe pro spravedlivou, zelenou a zdravou budoucnost“, která vyzývá veřejnost a vlády, aby podporovaly sníženou spotřebu masa a konzumaci pouze produktů vyšší welfare kvality, tedy méně a lepšího masa.

Pozn. Můžete si přečíst jejich nedávnou zprávu „Pojďme mluvit o mase“ a jejich politická doporučení pro podporu zdravé udržitelné stravy zde (zdroje v angličtině).

Jezme vegetariánsky nebo vegansky

Odstranění masa nebo všech živočišných produktů z jídelníčku je skutečně nejlepší způsob, jak omezit utrpení zvířat a dopad, který má živočišná výroba na životní prostředí. Rozhodnete-li se být vegetariáni, nezapomeňte hledat mléčné a vaječné výrobky od zvířat, která nepochází z velkochovů.

Pokud jste se vydali vegetariánskou či veganskou cestou nebo hledáte inspiraci pro svůj jídelníček, který vám usnadní snížit spotřebu masa, můžete si užívat desítky chutných receptů, kterými se internet doslova hemží. Doporučit můžeme také Zeleninovou kuchařku šéfkuchaře Petra Klímy, který podporuje naši kampaň Konec doby klecové.

Globe

Tento prohlížeč nepodporujeme. Prosím aktualizujte si prohlížeč pro zlepšení funkce a bezpečnosti. Máte-li jakékoli další dotazy, kontaktujte nás na info@ciwf.cz. Snažíme se odpovídat na všechny komentáře do dvou pracovních dnů, ale vzhledem k velkému množství korespondence to může někdy trvat trochu déle. Děkujeme za vaše pochopení.