Ikona hledání

Více než 14 000 ovcí se utopilo při havárii během dálkové přepravy

News Section Icon Zveřejněno 25.11.2019

Během havárie lodi Queen Hind poblíž přístavu Midia u rumunského pobřeží se včera utopilo víc než 14 000 ovcí.

Zbytečná tragédie děsivých rozměrů

I přes obrovské úsilí záchranářů se z celkového počtu podařilo zachránit pouze 32 ovcí. Tato tragédie není první a bylo možné jí zabránit. Ačkoli neznáme přesné příčiny havárie, jsme přesvědčeni, že není třeba, aby se živá hospodářská zvířata převážela tak daleko. Dlouhé transporty způsobují obrovské utrpení a jsou zcela zbytečné - zvířata by měla být poražena co nejblíže místu, kde jsou chována.

Romana Šonková, zástupkyně CIWF v ČR, říká: „Každý rok se přepravují miliony živých zvířat. Každý rok dochází k takovým neštěstím, kdy stovky tisíc zvířat extrémně trpí. Tento krutý obchod už musí konečně skončit. Musíme ukončit dálkovou přepravu zvířat.“

Dlouhé transporty působí zvířatům nesmírné utrpení a stres

Zejména zvířata vyvážená mimo EU jsou vystavena obrovskému utrpení způsobenému hladem, žízní, vyčerpáním a vysokými či nízkými teplotami. Dokud budou evropští lídři upřednostňovat obchodní zájmy před ochranou zvířat, budou ovce, mladí býci a další hospodářská zvířata oběťmi, které platí nejvyšší daň.

Po této katastrofě rumunské hlavní sdružení chovatelů a vývozců zvířat Acebop vyzvalo k zahájení okamžitého vyšetřování. "Naše sdružení je šokováno katastrofou," řekl prezident Acebop, "Pokud nemůžeme chránit hospodářská zvířata během dálkové přepravy, měli bychom tento způsob transportu úplně zakázat." Toto je další pádný důkaz pro ukončení dálkové přepravy zvířat. Na takových cestách nikdo nedokáže zvířatům zajistit bezpečí a pohodlí.

Petice k ukončení dálkové přepravy

Evropská komise je v současné době spolupachatelem krutého obchodu. Připojte se k naší petici a žádejte ukončení dálkové přepravy zvířat.

Globe

Tento prohlížeč nepodporujeme. Prosím aktualizujte si prohlížeč pro zlepšení funkce a bezpečnosti. Máte-li jakékoli další dotazy, kontaktujte nás na info@ciwf.cz. Snažíme se odpovídat na všechny komentáře do dvou pracovních dnů, ale vzhledem k velkému množství korespondence to může někdy trvat trochu déle. Děkujeme za vaše pochopení.