Světem se šíří průmyslové velkochovy jako bezcitná, neúnavná mašinerie, která vysává život z našich lesů a oceánů. Zvířata nemají šanci!
Většina z nás si je vědoma toho, že mnoho živočišných druhů je ohroženo vyhynutím. Nešťastný osud tvorů, jako jsou tučňáci, sloni a jaguáři, je lidem dobře znám. Nicméně jen málokdo si uvědomuje, že existuje přímá souvislost mezi dramatickým poklesem volně žijících živočichů a průmyslovými velkochovy.
Zajímáte se o volně žijící zvířata? Pak byste se měli zajímat také o průmyslové velkochovy!
Intenzivní zemědělství způsobuje obrovské škody v životech volně žijících zvířat a je jednou z největších příčin vymírání druhů na planetě.
Mrtvá zóna: tam, kde žily divočiny
Když psal Philip Lymbery, náš ředitel, svou první knihu Farmagedon ve spolupráci s novinářkou Sunday Times Isabel Oakeshottovou, chtěl představit hnutí proti průmyslovým velkochovům novému obecenstvu.
Kniha, která odhalila skutečnou cenu levného masa pro zvířata, naše zdraví a celou planetu, se stala mezinárodním hitem. Byla již vydána ve dvanácti zemích, včetně ČR, se sedmi dotisky. Philipova druhá kniha Mrtvá zóna: tam, kde žily divočiny (Dead Zone: Where the Wild Things Were) je působivým pokračováním Farmagedonu s jednoduchým poselstvím: průmyslové velkochovy škodí také volně žijícím zvířatům.
Nezbytné zlo?
Mrtvá zóna nás bere na cestu kolem světa od deštných pralesů Amazonky k pláním Středozápadu USA, od palmových plantáží na Sumatře k vulkanické pestrosti Galapág, od anglických pastvin po malajskou džungli. Ve světovém safari zaměřeném na nejohroženější druhy zvířat na světě odhaluje málo známý, ale klíčový faktor jejich zániku: levné maso v regálech supermarketů.
Někdo může pokládat intenzivní zemědělství za nezbytné zlo. Koneckonců potřebujeme vyrábět více potravin pro rostoucí světovou populaci a jsme vedeni k víře, že namačkání zvířat do průmyslových velkochovů a pěstování plodin na ohromných lánech nasáklých chemikáliemi je efektivní a ponechává volnou zem pro volně žijící zvířata – jak ale ukazuje tato kniha, zdaleka to není pravda.
Pracovat s přírodou, ne proti ní

Mrtvá zóna je naléhavou výzvou k tomu, aby zemědělství pracovalo s přírodou, a ne proti ní. Odhaluje přínosy takového zemědělství, které podporuje životní pohodu zvířat a chrání životní prostředí a volně žijící živočichy.
Výroba potravin zabírá nejméně jednu třetinu zemského povrchu a tento průmysl roste každým dnem. Zároveň ale za posledních 40 let klesl počet savců, ptáků, plazů, obojživelníků a ryb na polovinu.
Mrtvá zóna zdaleka není nepřerušenou sérií varování a děsivých příběhů, ale naopak ukazuje, že naděje je všude okolo nás. Představuje odhodlané průkopníky, kteří používají zdravý rozum a důvtip k nalézání lepších způsobů hospodaření. Právě to nám může pomoci zvrátit neblahý vývoj dřív, než bude pozdě.
Mrtvá zóna je určena všem, komu záleží na přírodě, zvířatech i budoucí výživě lidstva. Autor v předmluvě píše: „Třeba jsme poslední generace, která to může změnit, abychom se nemuseli ohlížet zpátky na svět, kde ještě žily divočiny…“
Kniha vyšla v českém překladu v nakladatelství PRÁH a je k dostání u všech dobrých knihkupců.
