Milion občanů EU hlasuje pro Konec doby klecové

News Section Icon Zveřejněno 03.06.2019

Milion občanů Evropské unie již podepsal evropskou občanskou iniciativu Konec doby klecové, historicky největší kampaň za zlepšení životní pohody hospodářských zvířat.

Mezinárodní nevládní organizace Compassion in World Farming (CIWF, Soucit ve světovém zemědělství) spojila síly s více než 170 dalšími organizacemi na ochranu zvířat a životního prostředí po celé EU, aby společně prostřednictvím evropské občanské iniciativy ukončily používání klecí ve velkochovech hospodářských zvířat v EU. Tato iniciativa již získala podporu milionu obyvatel členských zemí EU včetně České republiky.

Emma Slawinski, ředitelka kampaní CIWF říká: „Je to obrovský triumf historicky největšího hnutí za zlepšení života hospodářských zvířat. Jsme nesmírně hrdí na tento společný úspěch. Boj za vysvobození zvířat z klecí však nekončí. Podpisy budeme sbírat až do 11. září, kdy vyprší stanovená roční lhůta. Čím víc nás bude, tím spíš přesvědčíme evropské instituce, že si evropští občané skutečně přejí ukončit dobu klecovou pro všechna hospodářská zvířata.

Více než 300 milionů slepic, králíků, křepelek, prasnic, hus, kachen a telat se vězní v různých typech klecí po celé EU. Většina klecí je holá, přeplněná a všechny klece zvířatům znemožňuje naplňovat i ty nejzákladnější životní potřeby, jako je volný pohyb, vyhledání pohodlného místa k odpočinku, stavění hnízda či péči o mláďata. To vše vede k nesmírnému utrpení, které se projevuje poruchami pohybového aparátu, zhoršenou imunitou, atypickým stereotypním chováním, sebepoškozováním či vzájemnou agresivitou, případně naprostou apatií. Chov v klecích je tedy velmi krutý, a přitom je naprosto zbytečný, protože existují šetrnější a ekonomicky schůdné alternativy.

Romana Šonková, zástupkyně CIWF v České republice dodává: „Život v kleci není žádný život. Je čas na evoluci. Evropa potřebuje udělat zásadní krok na cestě k transformaci průmyslových velkochovů v udržitelné zemědělské hospodaření, šetrné nejen ke zvířatům, ale také k přírodě, lidem a celé planetě.”

Evropskou občanskou iniciativu Konec doby klecové můžete podepsat zde.