Většina evropských králíků trpí celý život v malých holých klecích

News Section Icon Zveřejněno 18.04.2019

Nový průzkum zveřejněný dnes opět odhaluje krutost klecových velkochovů králíků.
145 organizací po celé EU volá po zákazu používání klecí na králičích farmách.

Mezinárodní organizace Compassion in World Farming (CIWF) nedávno navštívila italské velkochovy králíků. Videozáznam ukazuje to, nač opakovaně upozorňují evropské organizace pro ochranu zvířat: králíci žijí v bateriových klecích na holém drátěném pletivu, které jim často způsobuje poranění. Klece jsou tak přeplněné, že každý králík má životní prostor menší než list papíru A4. Nemohou běhat, skákat, panáčkovat ani projevovat další přirozené chování, což má očividně škodlivý dopad na jejich životní pohodu (welfare).

Dnes zveřejněný videozáznam prokazuje, stejně jako mnohé další dokumenty z posledních let pořízené dalšími ochranářskými organizacemi, že všechny klecové velkochovy používané v mnoha zemích EU jsou stejně kruté.

Romana Šonková, zástupkyně CIWF v ČR říká: „Naprostá většina králíků chovaná v komerčních velkochovech se narodí v kleci a v kleci zůstane až do té doby, než je odvezou na jatka.

Život ve vězení klece bez přístupu ven, na čerstvý vzduch a bez možnosti přirozeného pohybu není žádný život. Králíci v klecových velkochovech trpí stejně v České republice jako v Itálii a mnoha dalších zemích EU. To musí skončit.”

Nový průzkum byl zveřejněn na podporu evropské občanské inciativy Konec doby klecové, která požaduje ukončení používání všech klecí v chovech hospodářských zvířat. K této iniciativě se připojilo 145 organizací
z celé EU s cílem shromáždit 1 milion podpisů do září tohoto roku a zajistit, aby Evropská komise oznámila kroky, které povedou k zavedení legislativy ukončující používání klecí v celé EU. Dosud iniciativu podepsalo více než 750 000 občanů EU.

Romana Šonková dodává: „Je načase, aby Komise konečně zareagovala na jasnou zprávu: lidé v EU už dál nechtějí tolerovat krutost a utrpení zvířat skryté v halách plných klecí.”

V roce 2017 přijal Evropský parlament zprávu, která uznává, že holé bateriové klece jsou nevhodným ustájením pro králíky. Tím europoslanci zohlednili zájmy evropských občanů ohledně životních podmínek,
v nichž jsou chována zvířata ve velkochovech. Navzdory tomu náš nový průzkum prozrazuje, že králíci nadále trpí v holých těsných klecích.

V EU se každoročně v různých typech klecích chová více než 300 milionů hospodářských zvířat. Přidejte svůj hlas za Konec doby klecové pro všechna hospodářská zvířata na www.konecdobyklecove.cz.