Celoevropská iniciativa Konec doby klecové slaví 500 000 podpisů jako milník na cestě k úspěchu

News Section Icon Zveřejněno 22.02.2019

500 000 občanů EU už podepsalo evropskou občanskou iniciativu (EOI), která odstartovala loni v září. Kampaň Konec doby klecové pro všechna hospodářská zvířata v EU tak vstupuje do druhé poloviny.

Mezinárodní organizace Compassion in World Farming (Soucit ve světovém zemědělství, CIWF) spojila síly
s dalšími více než 140 organizacemi zaměřenými na ochranu zvířat a životního prostředí z celé EU, aby společně prosadily úplný zákaz klecových velkochovů na celém kontinentu. V posledních pěti měsících se
na podporu kampaně konalo bezpočet akcí pro veřejnost po celé EU, což se odrazilo také ve stále rostoucí pozornosti médií na mezinárodní úrovni a v zájmu uživatelů sociálních médií.  Ke kampani se přidávají také populární osobnosti, jako je například Ricky Gervais, oblíbený komik a režisér, nebo světoznámá herečka
a modelka Pamela Anderson. CIWF s partnerskými organizacemi pokračují ve spolupráci, aby dosáhly potřebného jednoho milionu podpisů, a ukončily tak dobu klecovou jednou pro vždy.

Romana Šonková, členka výboru EOI a zástupkyně CIWF v ČR, uvedla: „Jsme v půli cesty k vítězství. Evropská iniciativa Konec doby klecové je největší kampaní za zlepšení života hospodářských zvířat s největším počtem zapojených organizací, jakou tato generace zažila. Už 500 000 obyvatel EU jasně prokázalo své přesvědčení, že si hospodářská zvířata zaslouží lepší život, než kruté věznění v klecích. Podaří-li se nám do letošního září nasbírat další půl milion podpisů, společně vybojujeme hospodářským zvířatům lepší budoucnost.”

Více než 300 milionů prasnic, nosnic, králíků, kachen, křepelek a telat je v EU vězněno v klecích. Většina klecí je holá, stísněná a neumožňuje zvířatům volný pohyb ani přirozené chování. Klece jsou kruté
a naprosto zbytečné, neboť existují ověřené alternativní způsoby chovu, jako jsou volné chovy s výběhy nebo pastevní chovy. Pokud EOI uspěje, přinese doslova zemětřesení do živočišné výroby a ušetří stovky milionů zvířat v Evropě zbytečného utrpení. Bude to obrovský krok na cestě ke konci průmyslových velkochovů.

Romana Šonková dodala: „Život v kleci není žádný život. To se musí změnit. Například prasnice by měly mít alespoň prostor se otočit, nosnice protřepávat křídla, projít se a králíci zase skákat a panáčkovat. To jsou jejich zcela základní životní projevy, které jsou jim v klecích upřeny. Chceme-li zvířata využívat pro výrobu svých potravin, dopřejme jim život, který stojí za to žít!”