Těžko stravitelná pravda o parmazánu

News Section Icon Zveřejněno 27.11.2017

Dnes zveřejněný průzkum odhaluje krutou pravdu o způsobu výroby proslulých italských sýrů Parmazán a Grana Padano.

 

Přední mezinárodní organizace na ochranu hospodářských zvířat Compassion in World Farming (CIWF) objevila šokující podmínky, v jakých musí žít krávy produkující mléko pro výrobu těchto oblíbených sýrů.

 

Videozáznam pořízený na devíti farmách v údolí řeky Pád v Itálii ukazuje vyhublé krávy nucené žít v holých špinavých stájích bez přístupu ven. Takový způsob chovu jim znemožňuje chovat se přirozeně.

 

CIWF na základě svých zjištění naléhavě žádá výrobce Parmazánu a Grana Padano, aby prostřednictvím svých standardů přiměli své dodavatele mléka vypustit přibližně půl milionu krav na pastvu a zlepšit jim podmínky ustájení.

 

„To, co náš průzkumný tým objevil, bylo šokující. Přinesl svědectví o naprosté mizérii života zvířat v průmyslových velkochovech,” prozrazuje Emma Slawinski, ředitelka kampaní CIWF. „Zdokumentoval extrémně vyhublé, vyčerpané krávy, s nimiž se zachází jako se stroji na mléko. Některé kulhají tak, že sotva chodí, mnohé mají různá poranění. Parmazán a Grana Padano se prodávají jako výrobky ´vynikající kvality´, ale z hlediska života krav je to nekonečně daleko od pravdy. Je načase vrátit zvířata zpátky na pastvu, kam patří.”

 

Ačkoli se výrobci sýrů díky těmto kravám chlubí ročním obratem kolem 5 miliard euro, vypadá to, že ve svých výrobních standardech nemají žádné požadavky na zajištění životní pohody zvířat.

 

Parmazán a Grana Padano se prodávají po celém světě jako “prémiové” výrobky a jsou velice oblíbené i v ČR.