Ikona hledání

Nová vědecká zpráva potvrzuje, že klecové chovy jsou nejhorší způsob chovu králíků

News Section Icon Zveřejněno 22.01.2020

Compassion in World Farming (CIWF) požaduje ukončení chovu králíků v klecích na základě zprávy Evropského úřadu pro bezpečnost potravin (EFSA) potvrzující špatné životní podmínky králíků v klecových velkochovech

CIWF vítá Vědecké stanovisko týkající se zdraví a životní pohody (welfare) králíků v různých systémech chovu, vydané EFSA (Evropský úřad pro bezpečnost potravin) 9. ledna 202, které konstatuje, že nejhorší dopad na welfare králíků má jejich chov v konvenčních a obohacených klecích. Oba typy klecí podstatně omezují jejich pohyb.

Hodnocení konvenčních klecí je nejhorší ze všech šesti produkčních systémů chovu králíků. 

Klec

Hlavním negativním aspektem klecových systémů je jejich nedostatečná velikost, která znemožňuje králíkům volný pohyb potřebný k tomu, aby mohli projevovat své přirozené chování. Díky celoevropské kampani CIWF přijal v roce 2017 Evropský parlament usnesení o minimálních standardech ochrany králíků a požádal EFSA, aby k němu poskytl vědecké stanovisko.

„Vědecké stanovisko EFSA konečně zdůrazňuje, jak špatné jsou životní podmínky králíků, kteří musí prožít život v klecích,“ uvedla Olga Kikou, vedoucí bruselské kanceláře CIWF. „Nyní proto žádáme Evropskou komisi, aby podnikla kroky ke zlepšení ochrany králíků a zakázala všechny klece jednou provždy."

Přestože úřad EFSA ve své zprávě doporučuje možnosti vylepšení konvenčních klecí přestavěním na obohacené klece (např. zvětšením jejich velikosti nebo přidáním zvýšených plošin a snížením hustoty osazení). Je potřeba vzít v úvahu důležitý fakt, že obohacené klece získaly druhé nejhorší hodnocení z hlediska životní pohody králíků ve výkrmu, a průměrné hodnocení z hlediska welfare chovných samic. Obdobně jako u konvenčních klecí zde zůstává nejzávažnějším problémem zásadní omezení pohybu zvířat.

Klece, konvenční i obohacené, neumožňují zajistit dobrou životní pohodu a to ani v případě dobrého managementu chovu.

„Apelujeme na chovatele, aby se vyhnuli investování do obohacených klecí. Tyto klece jsou krátkozrakým řešením, které nezmírňuje žádné z důležitých negativních dopadů konvenčních klecí, “uvedla Emma Slawinski, ředitelka Komunikace a vedení kampaní CIWF. 

„Je třeba mít na paměti, že spotřebitelé stále více odmítají produkty, které pocházejí od hospodářských zvířat chovaných v klecích, jak ukazuje i příklad nosnic. Přichází Konec doby klecové, budoucnost je bezklecová.“

Alternativní systémy chovů, jako je halový chov s prostornými skupinovými kotci, volné ustájení s výběhem nebo ekologický chov, jsou plně funkční a mohou klecové chovy nahradit. Pokud jsou dobře navrženy a spravovány, mají vysoký potenciál pro dobrou životní pohodu králíků.

Chcete-li se dozvědět více o vědeckém stanovisku EFSA o zdraví a životní pohodě králíků v různých produkčních systémech, navštivte stránku: https://www.efsa.europa.eu/en/efsajournal/pub/5944 

Globe

Tento prohlížeč nepodporujeme. Prosím aktualizujte si prohlížeč pro zlepšení funkce a bezpečnosti. Máte-li jakékoli další dotazy, kontaktujte nás na info@ciwf.cz. Snažíme se odpovídat na všechny komentáře do dvou pracovních dnů, ale vzhledem k velkému množství korespondence to může někdy trvat trochu déle. Děkujeme za vaše pochopení.