Ikona hledání

News Icon 12.08.2021

12. srpna je Světový den slonů. Zatímco oslavujeme tato neuvěřitelná zvířata, zamýšlíme se také nad ničivým propojením mezi průmyslovými velkochovy, rizikem nových virů a dramatickým úbytkem tohoto proslulého živočišného druhu.

Hluboko v bujných deštných pralesích na ostrově Sumatra se procházejí jedni z nejmajestátnějších tvorů, jaké jsem kdy viděl. Slon sumaterský, jeden ze tří poddruhů asijského slona, je menší než jeho africký bratranec – velikost je však relativní. Na tyto velkolepé savce, vysoké bezmála 2,8 m a vážící pět tun, je radost pohledět.

Baby Sumatran Elephant (1)
Slon sumaterský s mládětem | Autor Philip J. Lymbery

Jsou to vysoce inteligentní, emotivní a společenští tvorové, kteří jsou pověstní svým úchvatným a působivým chováním, jako jsou smuteční rituály, kdy truchlí nad svými zemřelými, a oslavy, kdy vítají narození nových mláďat. Stejně jako jejich předkové hrají tito laskaví obři v ekosystému zásadní roli.

Očitý svědek

Před několika lety jsem se osobně vydal na Sumatru. Kéž bych tam mohl jet jen proto, abych mohl obdivovat jejich krásu. Ve skutečnosti jsem se tam však vydal proto, abych lépe pochopil jejich tragický zánik.

Zjistil jsem, že výroba levného masa a mléka v průmyslových chovech je jedním z hlavních důvodů, proč slonu sumaterskému hrozí vyhynutí.

Jde o zdaleka nejohroženějšího slona na světě, přičemž budoucnost těchto nádherných tvorů ovlivňuje ani ne tak pytláctví, jako něco, co se zdá mnohem méně hrozivé: pěstování palem pro využití v potravinách a krmivu pro zvířata. Během jediné sloní generace zmizela více než třetina přirozeného prostředí v džungli pro tohoto kriticky ohroženého slona sumaterského, a to hlavně proto, aby vzniklo místo pro palmové plantáže. A počet slonů tak klesl na posledních 2500 jedinců.

Sloni a krmivo pro zvířata

V posledních letech mnoho spotřebitelů šokovalo, když zjistili, že se z těchto palem vyrábí jejich oblíbené výrobky – od čokoládových tyčinek po sprchové gely.

Caption Palm Oil Tree Credit Peangdao 1 350X232
Palma olejná | Autor: Peangdao

Méně známé je, že se palmové produkty hojně používají ke krmení zvířat chovaných ve velkochovech. Z palmy toho lze získat více než jen olej. Když do plodu proniknete hlouběji, narazíte na jedlé semeno neboli jádro. Průmysl zpracovává tato jádra na jádrový olej a moučku. Tato moučka se poté přidává jako zdroj bílkovin do krmiv průmyslově chovaných zvířat po celém světě, zejména v Evropě a Velké Británii.

Každý rok se vyprodukují miliony tun této moučky, a protože jde o levnou alternativu k jiným krmivům, dostáváme se do začarovaného kruhu. Zvýšená dostupnost krmiv z palmových jader pro hospodářská zvířata je hnací silou průmyslových velkochovů. To samozřejmě zvyšuje poptávku po palmových jádrech. Tímto procesem se však ztrácejí obrovské plochy země. Jednou z obětí jsou ubývající sloni sumaterští.

Odlesňování

Kácení původních pralesů pro uvolnění místa na palmové plantáže způsobuje ohromnou devastaci.  Tím, jak se v džungli zmenšuje přirozený prostor slonů, dochází k eskalaci konfliktů mezi slony a lidmi a ke ztrátě přirozené biologické rozmanitosti. Současná globální pandemie onemocnění covid-19 nás navíc poučila, že zásahy do zbývající divočiny také přivádějí lidstvo do kontaktu s novými viry.

Jak to změnit?

Slon sumaterský je stěžejní druh zvířete. Je životně důležitý pro rovnováhu svých ekosystémů. Když se sloni potulují lesem, šíří semena po úrodné půdě, po které chodí. Jejich trus poskytuje hostinu místním živočichům a umožňuje šíření hub. Obrovskou váhou svých těl vytváří ve svých šlépějích malé tůňky navštěvované drobnými zvířaty. Tato rovnováha pomáhá udržovat deštné pralesy naživu, což zase pomáhá udržovat naživu celou naši planetu.

Jen málo lidí si uvědomuje, že mléko, hovězí maso a slanina, které kupují, mohou pocházet ze zvířat krmených palmovými produkty, natož aby si uvědomili, že tím přispívají k vymírání tak zásadních divokých zvířat, jako je slon sumaterský, ve zbývajících džunglích světa.

Pokud to chceme zvrátit, než bude příliš pozdě, musíme jednat velice rychle.

Na Světový den slonů můžeme začít tím, že vynecháme maso a mléčné výrobky z velkochovů a budeme jíst méně živočišných potravin, ale zato v lepší kvalitě, vyrobené bez týrání zvířat a devastace spojené s produkcí palmového krmiva: hledejte bio potraviny nebo potraviny z pastevních chovů a chovů s výběhem.

Můžeme také použít svůj hlas. V letošním roce svolala OSN summit o potravinových systémech, který má pomoci transformovat globální potravinové systémy tak, aby byly udržitelnější. Kdokoli může promluvit za zvířata a vyzvat k ukončení intenzivní živočišné výroby tím, že se stane hrdinou potravinových systémů.

Společně tu změnu můžeme a musíme zvládnout – pro naše životní prostředí, naše zdraví a životy slonů a jiných vzácných zvířat, blízkých i vzdálených.

Děkuji vám.

 

O autorovi: 

Philip John Lymbery je globální ředitel Compassion in World Farming, hostující profesor na Winchesterské univerzitě a autor dvou knih - Farmagedon a Mrtvá zóna. Číst více.

 

Globe

Tento prohlížeč nepodporujeme. Prosím aktualizujte si prohlížeč pro zlepšení funkce a bezpečnosti. Máte-li jakékoli další dotazy, kontaktujte nás na info@ciwf.cz. Snažíme se odpovídat na všechny komentáře do dvou pracovních dnů, ale vzhledem k velkému množství korespondence to může někdy trvat trochu déle. Děkujeme za vaše pochopení.