Ikona hledání

News Section Icon Zveřejněno 05.04.2020

Takhle jsme si Velikonoce asi nepředstavovali. Svátky, jejichž podstatou je scházet se a navštěvovat s rodinou a přáteli, nyní nabývají úplně nové pojetí. Jsou oslavou zdraví, úcty a respektu. Především respekt a vděčnost náleží všem, kteří se dokázali zříci osobního blaha, jsou zodpovědní, ohleduplní a nápomocní. 

My Češi jsme národ, který miluje tradice, proto se o ně nenecháme připravit ani za těchto nestandardních okolností a naše přirozená lidová tvořivost se nyní může opět projevit naplno.

Máme pro vás pár tipů a rad, jak si svátky užít v souladu s tradicí, ale i soucitem ke zvířatům.

Jako vejce vejci

Tak se možná klecová a neklecová vajíčka na první pohled podobají, slepice, které je snášejí, ale nikoli. Slepici z klecového chovu a slepici z toho volného či ekologického poznáte na první pohled. 

Rozdil

Vejce s číslem 3 (viz obrázek níže) je zkrátka to nejhorší, co si můžete v obchodě koupit. Bohužel stále jsou u nás tou nejčastější a nejlevnější variantou vykoupenou utrpením slepic stísněných v klecích. Zde tito přirozeně aktivní tvorové (Věděli jste, že slepice ve volném výběhu za celý den naběhá až 10 km?) nemají možnost naplňovat ani své základní přirozené potřeby, jako je hrabání, popelení, protahování křídel, a proto jsou klece nejméně vhodným způsobem chovu.

Naděje na lepší časy ale svítá. Návrh na zákaz klecových chovů slepic v České republice byl již předložen a stejně tak na celoevropské úrovni společně usilujeme o totéž v rámci kampaně Konec doby klecové. Navíc celosvětově dochází k tlaku velkých řetězců na chovatele, aby přestavěly své chovy na některý z neklecových systémů.

O nakupování vajec si můžete přečíst víc zde.

Oznacovani Vajec

Jak oslavit letošní Velikonoce netradičně? Nabízíme pár inspirujících nápadů:

Chcete-li si ozdobit vajíčka, ale bojíte se, že je nespotřebujete a zkazí se (kdo by také chtěl jíst týden vajíčkovou pomazánku ☺), vyrobte si třeba provázková vajíčka s překvapením, která se nekazí, vašemu domovu dodají velikonoční atmosféru a děti se při jejich výrobě zabaví. Výsledek potěší všechny.

Máte-li doma milovníky čokolády, pak pro vás budou příjemným zpestřením tato čokoládová vajíčka, která jsou mnohem zdravější než ta kupovaná.

Přírodě naproti

Na návštěvu k babičce sice nemůžeme, ale do přírody ano. Využijte jarního počasí a vyražte ven, nasbírejte proutí, upleťte pomlázku a ozdobte byt květinami. Tyto malé krásy nám ukazují, jakou má příroda sílu a vliv na naši psychiku. Během vycházky jí můžete ulevit od přebytečných odpadků, na které cestou narazíte. Spojíte tak příjemné s užitečným.

Plant Flower Wall Spring Yellow Garden 741561 Pxhere.Com

Velikonoční (po)hody

Velikonoce bez marketingového nátlaku. Poprvé tomu můžete odolat, využít volného času a vyrobit si pár domácích velikonočních dobrot, které vám určite zlepší náladu.

Skvělých receptů je zkrátka plný internet, řiďte se svou chutí a dostupnými kvalitními ingrediencemi, které nepocházejí z průmyslových velkochovů. Sdílejte a inspirujte sebe i ostatní ve svých kreativních kuchařských počinech.

Méně, lépe a vědomě

Velikonoce nejsou jen o dobrém jídle. Vyhněte se přehnanému nakupování, které vede ke zbytečnému plýtvání. Využívejte volného času a sázejte. Nebojte, nenavádíme vás ke gamblerství. Pro toto sázení vám stačí truhlík, hlína a semínka. Bylinky či oblíbené druhy zeleniny vypěstujete na balkóně i na zahrádce. Každá ekologicky získaná surovina vám šetří finance, ale i naši přírodu. 

Flower Herb Produce Backyard Garden Flowers 785034 Pxhere.Com

Oslava Velikonoc by nám měla připomínat zázrak života. Ten je stejně cenný pro slepici, jehňátko, krávu a ostatní zvířata, která nám slouží jako potrava. Mají tedy právo jej prožít plnohodnotně.

Produkty, pod jejichž obalem je skryto utrpení, tedy nemají místo na velikonoční tabuli. Jak a kde nakupovat soucitně a vědomě si můžete přečíst v sekci Živočišné potraviny.

Na závěr vám posíláme důležitý velikonoční vzkaz od naší věrné souputnice Sandry Pogodové:

Velikonoční poselství

Velikonoční přání ke stažení

A nezapomeňte že i těm, které nemůžete navštívit, můžete předat kousek radosti třeba skrze tato roztomilá velikonoční přání, která jsme pro vás připravili. Protože pohled na šťastná zvířata, dělá šťastnými i nás.

Přejeme vám krásné svátky plné lásky a soucitu, který nedělá rozdíly.

Vaše CIWF Česko

Globe

Tento prohlížeč nepodporujeme. Prosím aktualizujte si prohlížeč pro zlepšení funkce a bezpečnosti. Máte-li jakékoli další dotazy, kontaktujte nás na info@ciwf.cz. Snažíme se odpovídat na všechny komentáře do dvou pracovních dnů, ale vzhledem k velkému množství korespondence to může někdy trvat trochu déle. Děkujeme za vaše pochopení.